Землетруси не відступили від японського острова Кюсю. Від середини квітня сейсмологи нарахували майже дві тисячі підземних поштовхів. У найсейсмоактивніший період «трусило» по сто й більше разів на день.


Днями було знову зареєстровано кілька сильних підземних поштовхів, через що на кілька годин у префектурі Кумамото призупинили рух транспорту на залізницях та автобанах.


Ще й нині понад 30 тисяч мешканців острова не ризикують повертатися додому й ночують в облаштованих владою таборах. Адже навіть від невеликих поштовхів частково пошкоджені будинки можуть завалитися.


Після десятиденного спокою активізувався і вулкан Сакураджіма. В останні дні квітня він викидав стовпи диму й попелу на висоту в 4,6 кілометра, а 1 травня ця гримуча суміш вистрілила вгору на 5,2 кілометра. Викиди диму та попелу супроводжуються невеликими потоками лави. Науковці пояснюють: суміш має високу щільність, і саме це не дає розплавленим потокам піднятися високо вгору чи поширитись на великі відстані.


Однак наростання висоти, на яку «стріляє» вулкан, та кількість вивержень дають підстави говорити, що активність його зростає. Фахівці зафіксували вже 43 невеликі виверження Сакураджіми від початку нинішнього року.

Токіо.