Незадовго до Великодніх свят і Дня Перемоги у Рівному презентували книгу «Добрий слід на землі» — другу за ліком у серії «Золоті імена Рівненщини». Як сказав голова редколегії очільник Рівненської обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк, до книги увійшла 31 новела про людей, які ремеслом свого життя зробили журналістику і залишили у ній помітний слід. Тут розповіді про наших сучасників і спогади про колег, котрі вже, на превеликий жаль, відійшли у вічність.

 


Дві новели присвячені журналістам, які починали вхід у професію у роки Другої світової війни, свої перші дописи робили у партизанські стіннівки та в підпільні газети, що поширювали на тимчасово окупованих фашистами територіях.


Одна з них — про 90-річного ветерана війни і журналістики Андрія Григоровича Гречка, який мешкає у райцентрі Рокитне. У роки війни сімнадцятирічний юнак вступив у партизанський загін «За Батьківщину!» А згодом, коли закінчив курси мінерів, його спрямували у новостворений партизанський загін імені Дзержинського з’єднання Василя Бегми. Тут Андрій очолив молодіжну диверсійну групу, яка пускала під укіс ворожі ешелони, підривала мости... За бої в тилу ворога партизан відзначений орденом Вітчизняної війни І ступеня та медаллю «Партизан Вітчизняної війни» ІІ ступеня.


— Людям на тимчасово окупованих фашистами територіях було дуже важливо знати правду про події на фронтах. Це додавало віри в перемогу, — згадує Андрій Григорович Гречко. — Тому було вирішено видавати рокитнівську підпільну газету «Більшовицька правда», яку місцеві мешканці потай передавали з хати в хату. Першу замітку в 1943 році підготував до неї і я.


Ось так уперше долучився до майбутньої журналістської професії Андрій Григорович Гречко, який у мирні роки був власкором рівненської обласної газети «Червоний прапор», впродовж двадцяти років (1965—1985) — редактором рокитнівської районки. Своїм прикладом спонукав піти в журналістику не одного юного земляка. Чимало з них трудяться нині і у центральних українських виданнях, а Андрій Григорович, попри свій поважний вік, все ще активно співпрацює з районною газетою, пише спогади про бойових товаришів, сценарії до документальних фільмів. Його слову вірять люди.


Ще одна новела — про Григорія Івановича Пінчука, який з 1962 року обіймав посаду редактора єдиної на той час у місті Дубно газети «Червона зірка». Тут, у старовинному місті, пройшли його найкращі роки, прийшло визнання як журналіста, тут і закінчилось його земне життя... А свій перший допис Григорій Іванович Пінчук зробив у роки війни у партизанську стіннівку. Розповідав про колег — мінерів, кулеметників. Ось лише короткий уривочок із його партизанських спогадів:


«Дуже сутужно було партизанам із харчами. Їх коли-не-коли доставляли літаком. Одного дня радість — скидає літак ящики з продуктами та ще й пошту на додачу. Я листа ні від кого не чекав — батько воює невідомо де, а мама і старша сестра не знають, де я партизаню.


— Пінчук, танцюй! Тобі лист! — чую зненацька. Виявилось — від батька. Довго не було вісточки від нього. І ось у лісах, де діяло партизанське з’єднання Сабурова, лист знайшов свого адресата. «Я воюю під Смоленськом, — писав батько. — А де ти зараз, сину? Швидше б закінчилась ця клята війна і ми могли б повернутися додому». Цей лист батька підказав мені тему для допису у партизанську стіннівку».


У новій книзі йдеться і про відомих на Рівненщині журналістів Євгена Дмитровича Плахова, Михайла Микитовича Горопаху, Миколу Петровича Камінського, Євгена Анатолійовича Лановця, Всеволода Микитовича Горопаху, Валерія Гаязовича Баталова, Георгія Павловича Сербіна, поетичне тріо березнівських журналістів Надію Миколаївну Ярмолюк, Павла Трохимовича Рачка, Бориса Тимофійовича Боровця... Добре слово мовлено і про тих, хто сприяв розвитку журналістики, мережі місцевих газет, про Володимира Никифоровича Шишкова, Михайла Опанасовича Шевцова... Звичайно ж, збірник, спонсорами якого виступила низка місцевих газет Рівненщини, не зміг умістити розповіді про всіх достойників журналістики, тож Дмитро Тарасюк закликав колег почати працювати над наступною книгою із серії «Золоті імена Рівненщини».

Рівне.

 


На знімку: голова Рівненської обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк презентує нове видання про журналістів «Добрий слід на землі».


Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.