У Туреччині в четвер заговорили про «підкилимну боротьбу», «гризню у верхах» і навіть про «двірцевий переворот». Приводом для цього стала заява прем’єр-міністра Ахмета Давутоглу про відставку з посад глави уряду та голови правлячої Партії справедливості й розвитку (ПСР). Її було оприлюднено після його сорокахвилинної бесіди з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом у президентському палаці, що відбулася в середу ввечері.

 

Глава держави запросив «на килим» главу ПСР після його публічних заяв про те, що Туреччина залишиться світською державою. Але причина відставки, мабуть, криється в іншому — небажанні Давутоглу брати участь у перетворенні країни з парламентської республіки на президентську,  чого прагне Эрдоган.


Коментарів для преси Ердоган і Давутоглу не дали, однак журналістам стало відомо про безсторонню розмову лідерів держави, під час якої президент прохопився: «Не забувайте, як ви стали прем’єр-міністром». Після чого Давутоглу заявив, що готовий піти у відставку з усіх посад. Тим більше, що його перед цим позбавили права призначати регіональних керівників Партії справедливості й розвитку.


І вже в четвер в Анкарі відбулося засідання головної ради правління Партії справедливості й розвитку, на якому було ухвалено рішення провести 22 травня позачерговий з’їзд для обрання нового уряду, повідомила турецька газета Hurrіyet.


А по національному телебаченню виступив помічник президента Чеміль Ертем, який сказав: «Країна і її економіка стабілізується після того, як у Туреччині з’явиться прем’єр-міністр, котрий буде тісніше пов’язаний з Ердоганом». Він також наголосив, що в країні не буде позачергових виборів після з’їзду ПСР 22 травня.


Прем’єр-міністр Давутоглу на прес-конференції у четвер заявив, що за прийняттям його рішення про відставку не стоїть почуття неуспішності або жалю. «Період правління нашої партії — період успіху. Під час прийняття цього рішення в мене не було почуття жалю за якісь кроки, зроблені мною, чи почуття неуспіху. Я виконав свою місію в кріслі прем’єр-міністра й працював із честю», — заявив прем’єр-міністр.


Давутоглу зазначив, що після надзвичайного з’їзду він продовжить свою роботу як депутат парламенту від округу Конья. Він різко відкинув чутки про напружені стосунки із главою держави й дав зрозуміти, що вони йому неприємні. «Честь президента — це честь глави Республіки Туреччина, і одночасно це й моя честь як найближчого його соратника. Честь його сім’ї — це честь і моєї сім’ї. Його сім’я — це моя сім’я», — заявив прем’єр-міністр.


На Заході майбутня відставка прем’єр-міністра спричинила величезний жаль. Німецький телеканал ZDF у своєму коментарі зазначає, що рішення Давутоглу ставить під сумнів виконання угоди між Анкарою та Брюсселем про біженців. А в особі Давутоглу Європа втрачає порівняно проєвропейськи орієнтованого й культурного співрозмовника в політичному діалозі. В Німеччині називають цю відставку дуже дивною, оскільки уряд успішно справлявся з усіма завданнями з керування економікою. Чимало експертів зазначають, що в боротьбі за владу та вплив у країні переміг президент, і без стримуючого чинника в особі Давутоглу важко передбачити його наступні дії у посиленні особистої влади.


А в Туреччині вже прикидають, хто стане новим прем’єром і чи буде він тісніше пов’язаний із Ердоганом. Серед перших кандидатур називають зятя Ердогана Берата Албайрака, який обіймає посаду міністра енергетики, і близького соратника президента міністра транспорту Біналі Йилдирима. Є й інші кандидати, але всі вони складатимуть строгий тест на лояльність президентові.


Нагадаємо, Давутоглу призначили прем’єр-міністром Туреччини в серпні 2014 року, він змінив на цій посаді Ердогана, якого було обрано президентом.