У Великій Британії в четвер відбулися вибори до місцевих та регіональних органів влади.


За попередніми підрахунками, як інформує Euronews, головна опозиційна сила британців — Лейбористська партія — втрачає свої позиції.


Натомість на парламентських виборах в Шотландії перемагають консерватори і Шотландська національна партія, яка має більшість у парламенті з 2011 року. При цьому лейбористів витіснено аж на третє місце.


Як повідомляє ВВС, лідерка Шотландської національної партії Нікола Стерджен є прибічницею виходу країни зі складу Сполученого Королівства, але при цьому хотіла би, щоб Шотландія залишилася у ЄС.


А в парламент Уельсу уперше пройшла Партія незалежності Британії, яка активно лобіює вихід країни з Євросоюзу. Найбільшою партією тут, як і раніше, залишаються лейбористи, які отримають 26 місць із 60. Це на чотири місця менше, ніж на виборах 2011 року.


Крім того, 5 травня, відбулися вибори мера Лондона. Наступника Бориса Джонсона обирали серед 12 претендентів. Фаворитом вважається кандидат від Лейбористської партії Садік Хан — народжений у Лондоні мусульманин пакистанського походження. Його суперник — кандидат від консерваторів Зак Ґолдсміт, якого підтримує Б. Джонсон. Він, як і нинішній мер, виступає за вихід Великої Британії із ЄС, всупереч лінії лідера їхньої партії прем’єр-міністра Девіда Камерона.