Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій презентував зміни до Закону про Регламент в частині реформи парламенту як найвищого законодавчого органу задля підвищення його інституційної спроможності. У роботі законотворців передбачається багато новацій: як і у графіку роботи, так і для посилення відповідальності перед суспільством та співпраці з урядом.

 

Над реформуванням Верховної Ради вже тривалий час працює спільна робоча група Європарламенту та українського парламенту, яка вже визначила основні механізми та етапи реформування. Ці напрацювання вилилися у доповідь, яку було представлено керівником місії Європарламенту Петом Коксом під час «Українського тижня» у Європарламенті в Брюсселі, та своєрідну «дорожню карту». І тепер настав час вводити ці теоретичні напрацювання в дію. «Реформування Верховної Ради — одне з найважливіших завдань, яке сьогодні стоїть перед усім суспільством, бо робота парламенту дуже часто є обличчям всієї української влади», — наголосив Андрій Парубій. 


Першим кроком у комплексній реформі парламенту мають стати зміни до Регламенту Верховної Ради. Зміни — справді кардинальні.


Зокрема, пропонується замість двох пленарних тижнів на місяць проводити три, відтак збільшиться кількість днів, коли депутати ухвалюватимуть рішення. Один тиждень депутати працюватимуть у виборчих округах.

Окремого тижня роботи в комітетах не буде, однак буде збільшено кількість часу для роботи в комітетах, щоб депутати могли повноцінно опрацьовувати законопроекти, — так званий змішаний робочий тиждень.


Ще одна принципова новація — буде збільшено час для «Дня уряду». Замість «Години запитань до уряду» щоп’ятниці, яка нерідко перетворювалася на формальність, у понеділок пропонується проводити повноцінний «День уряду» — тригодинну дискусію між депутатами та урядовцями, яка триватиме з 11-ї до 14-ї години. «Переконаний, спільна дискусія між депутатами і урядом зможе забезпечити кращу якість законопроектів», — сподівається Андрій Парубій.


У вівторок та четвер — проходитимуть повноцінні пленарні засідання, ранкове (з 10-ї до 14-ї години) і вечірнє (з 16-ї до 18-ї години).


У середу — увесь день пропонується відвести для роботи в комітетах. Завершиться цей день засіданням Ради комітетів (о 16-ї годині) — новоствореного органу, на якій має буде вироблено порядок денний парламенту на наступний пленарний тиждень.


У п’ятницю з 10-ї до 15-ї години депутати знову працюватимуть у комітетах, тимчасових спеціальних і слідчих комісіях, депутатських фракціях та групах, а о 15-й годині — відбуватиметься засідання Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів, на якій буде затверджено остаточний проект порядку денного на наступний пленарний тиждень. Тож по понеділках погоджувальних рад більше не буде.
Низка новацій стосується підвищення якості законопроектів. Зокрема, пропонується, щоб кожен законопроект отримував обов’язкові висновки, «візу» чотирьох парламентських комітетів — бюджетного, а також із питань правової політики, антикорупційного та євроінтеграційного. 


Законопроект про зміни до Регламенту Верховної Ради ще не зареєстрований у парламенті, бо спочатку має відбутися широка дискусія. Ще минулого четверга законопроект було надіслано всім народним депутатам.


Із наступного пленарного тижня за розпорядженням Голови Верховної Ради депутатам-прогульникам, котрі не відвідуватимуть пленарні засідання і не зареєструються, зарплату за цей день не нараховуватимуть.


А щоб уникнути зайвого «піару» і спинити законодавчий «спам», коли законопроекти вносяться до парламенту тисячами, розпорядженням Голови Верховної Ради на офіційному сайті парламенту буде прибрано відомості про кількість зареєстрованих кожним депутатом. 


«Громадський і суспільний тиск відіграватиме значну роль, щоб могли збільшити ефективність роботи парламенту, — вважає Андрій Парубій, — водночас Верховна Рада має великий потенціал, бо саме цей парламент прийняв пакет законів для отримання безвізового режиму, реформування і посилення української армії, все антикорупційне законодавство».


Однак від пропозиції місії Європарламенту — не транслювати засідання погоджувальних рад у прямому ефірі — вирішили відмовитися. Погоджувальні ради, а також «День уряду» і всі пленарні засідання й надалі будуть відкритими. Транслюватимуть і засідання парламентських комітетів.


Розробка змін до Регламенту — це лише перший крок і перший етап комплексної реформи парламенту. На наступних етапах буде реформування парламентського апарату, комітетів, розробка етичного кодексу народних депутатів.


«Швидко розпочата реформа парламенту є передумовою відновлення довіри до парламенту, і головне, щоб ця реформа була сприйнята і в парламенті, і в суспільстві», — вважає народний депутат України Світлана Заліщук. Водночас вона застерегла, що реформа парламенту не може стати «власністю» якоїсь політичної сили. На думку депутата, у процесі реформи парламенту важливо посилити законодавчу і контрольну функції законодавчого органу, збільшити незалежність, підзвітність, відкритість і прозорість парламенту.


За позитивним прогнозом, упродовж наступних двох пленарних тижнів запропоновані зміни до Регламенту після обговорення з депутатськими фракціями будуть ухвалені за основу в першому читанні, у другому читанні та в цілому — в червні, а вже з вересня, з нової сесії, розпочнуть діяти.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, народний депутат України Світлана Заліщук, директор програми «USAІD RADA» Ігор Когут.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.