Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із представниками громадських організацій у приміщенні Реанімаційного пакета реформ. За словами співголови ради цієї організації Тараса Шевченка, співпраця із законотворцем триває вже давно. Вона була плідною ще тоді, коли Андрій Парубій обіймав посаду Першого заступника глави парламенту. Нині, вважають експерти, відкриваються особливо широкі перспективи для впровадження комплексних реформ.


Із самого початку очільник парламенту зауважив, що налаштований передусім на дискусію, а не на висловлення свого власного бачення. «Ми маємо однакове коріння і однакове походження, — зауважив він, звертаючись до фахівців. — На Майдані всі були однакові». За словами Голови Верховної Ради, нині зроблено недостатньо, але багато. «Вважаю, той факт, що багато з наших досягнень не донесені до суспільства — одна з найбільших проблем в цілому, — сказав А. Парубій. — Ми не вміємо правильно та ефективно доносити ті позитивні речі, які встигли напрацювати». Громадські експерти, фахівці, представники міжнародних організацій вказують на конкретні помилки, каже він, і називає це правильним підходом. Однак унаслідок того, що влада мовчить про позитивні досягнення, до суспільства доходить 80 відсотків негативної інформації, а це породжує зневіру і дезорієнтацію. «Я був і залишаюся переконаним у тому, що коли суспільство мобілізоване, коли воно має віру і бажання змінюватися, відбуваються всі успіхи», — підкреслив глава парламенту.


Спілкуючись із громадськими активістами, Голова Верховної Ради пригадав, як ухвалювався пакет законів візової лібералізації, з яких левова частина спрямована на боротьбу з корупцією. На Майдані не було ані міністрів, ані експертів, ні представників глави держави, нагадав А. Парубій, підкресливши, що за свої права плече в плече стояли люди, які хотіли змін. «Нині ми повинні зберігати отой спільний солідаризм людей, які за волею обставин опинилися в різних гілках влади, або експертному середовищі, — сказав він. — Упевнений, успіх реформ захований у дискусії, в публічному і відкритому обговоренні запропонованих ініціатив, у прийнятті спільного рішення. Називаю це «співучастю» і «співвідповідальністю».

 

Учасники зустрічі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.