На сході України продовжуються бойові дії, спричинені агресією з боку Росії. Відстоюючи незалежність нашої держави, українські військовослужбовці майже щодня отримують поранення, а деякі з них стають інвалідами. Тож реабілітація для них не менш важлива, ніж сам процес медичної допомоги. «На жаль, у нашій країні відсутня ефективна система відновлення. Цей процес потребує кваліфікованих фахівців, активного залучення сучасних технологій та створення новітніх багатопрофільних реабілітаційних центрів. Також недосконалою є відповідна законодавча база та відсутні єдині стандартизовані підходи щодо реабілітації населення», — зазначила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

 

Для ефективного розв’язання вищезазначених проблем за її ініціативи та групи провідних експертів у цій сфері з США, Канади та Ізраїлю було розроблено проект закону «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні». Під час підготовки документа, зокрема, враховано рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, попередні висновки оціночної місії ВООЗ з вивчення системи реабілітації в нашій країні, Конвенції ООН про права інвалідів. Також опрацьовано понад 100 пропозицій центральних органів виконавчої влади, наукових установ, громадських об’єднань фахівців медичної, психологічної та фізичної реабілітації, протезування й ортезування, Фонду соціального захисту інвалідів. Нині законопроект у профільному комітеті готують до розгляду.


Відповідно до проекту закону, в Україні буде створена цілісна система реабілітації. Зокрема, воїни АТО отримають доступ до повноцінного відновлення як у спеціалізованих відділеннях медичних закладів, так і у профільних центрах та санаторіях. Процес реабілітації передбачає три рівні — первинний (стаціонарний), вторинний (відновлювальний) і третинний (підтримуючий).


Крім того, щорічно в межах видатків державного і місцевих бюджетів визначатиметься обсяг фінансування програм із попередження інвалідності, реабілітації та соціального захисту осіб з тимчасовим обмеженням життєдіяльності, інвалідів та ветеранів війни.


Надзвичайно важливим є порядок проведення медичної реабілітації, яка спрямована на відновлення здоров’я людини, попередження ускладнень, інвалідності тощо. Адже від її ефективності залежить застосування подальших видів реабілітації, їх тривалість та обсяг. Також законо-проект передбачає створення міжвідомчого інформаційного простору з проблем інвалідності та реабілітації.

 

ЦИФРА

 

За інформацією Генерального штабу України, станом на кінець 2015 року поранення отримали приблизно дев’ять тисяч військовослужбовців, які потребують медичної, психологічної та фізичної реабілітації. Статус учасника отримали майже 121 тисяча бійців.