На Тернопільщині перейменовано два села, що носили на собі багаж комуністичного минулого. Завдяки постановам Верховної Ради село Радянське Кременецького району Тернопільської області отримало назву Великі Млинівці, а село Жовтневе Тернопільського району Тернопільської області тепер називається Соборним.

 

Процес перейменування від Радянського до Великих Млинівців був доволі тривалий. Але нарешті цей населений пункт повернув собі історичну назву, під якою він згадується в писемних джерелах починаючи від XV століття.


— У 1964 році село Млинівці колишнього Почаївського району перейменували на Радянське, — каже голова сільради Олександр Галевич, — Процес відновлення історичної назви було запущено ще на початку 90-х років минулого століття, коли збори мешканців нашого села одностайно підтримали його перейменування з Радянського на Великі Млинівці. Але селу та сільраді з цим постійно не щастило: у 1993-му подання затвердили сільська, районна і Тернопільська обласна ради, але у Верховній Раді так і не розглянули документи. Згодом процедуру повторили ще раз, але знову безуспішно через бюрократичні перепони. І ось, згідно з парламентською постановою від 25 листопада 2015 року Тернопілля втратило село Радянське, отримавши село Великі Млинівці.


А 4 лютого нинішнього року відповідною постановою перейменовано також село Жовтневе, яке тепер стало Соборним. Перша історична назва цього населеного пункту — Чернелів-Мазовецький. До 1944-го тут проживало багато поляків, яких місцеві називали мазурами (мазовами). Після Другої світової війни село стало Жуковим у пам’ять про командувача 1-го Українського фронту маршала Жукова, штаб якого розміщувався в цій місцевості під час завершальної стадії Проскурівсько-Чернівецької операції у 1944 році.


Із 1957-го село мало назву Жовтневе на честь Жовтневого перевороту 1917 року. Тут і колгосп свого часу називався «Імені 40-річчя Жовтня». Під час і після помаранчевої революції почали говорити про зміну назви з Жовтневого на Соборне і навіть Помаранчеве. Але ідея не прижилася, люди тоді, мабуть, побоялися тяганини з переоформленням документів.


Про нове перейменування зайшлося торік 23 лютого на сільському вічі, присвяченому пам’яті Небесної Сотні. Ініціаторами ідеї виступили мешканці Жовтневого — директор Чернелево-Руської школи Світлана Гоч та місцевий підприємець Володимир Солтисяк.


Та вирішальним поштовхом став закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки, прийнятий 9 квітня 2015 року, яким на офіційному державному рівні передбачено перейменування вулиць та населених пунктів, назви яких пов’язані з комуністичним тоталітарним режимом.


За словами сільського голови Михайла Дручка, процес перейменування не проходив гладко, дехто із селян відзначав, що звик до назви Жовтневе, асоціюючи його з назвою одного з місяців осені. Також люди не готові були змінювати документацію, пов’язану з перейменуванням. Однак після всіх баталій як на містечковому рівні, так і на всеукраїнському, в стінах Верховної Ради, Жовтневе таки стало Соборним.

Тернопільська область.