Андрій Босенко (Цюрупинськ Херсонської області):


«Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. Цікавить, чи всі родичі можуть входити до таких господарств, чи це мають бути лише члени сім’ї? Чи можна залучати на сезонні роботи інших людей? Чи передбачена для сімейних фермерських господарств державна підтримка?


Народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Вадим ІВЧЕНКО (на знімку):

 


— Сьогодні в Україні є 4,5 мільйона одноосібних селянських господарств, які створюють власну продукцію. Але досі вони не мали ні статусу, ні можливості торгувати на організованому ринку. Ухваливши цей закон, парламент запровадив законодавчі та економічні умови для забезпечення порядку створення сімейних фермерських господарств, їх реєстрації та організації господарської діяльності. Тобто надав їм статус сільгоспвиробника. Держава нарешті отримала дієвий інструмент, яким може забезпечити підтримку людей, що виробляють продукти харчування не лише для особистого споживання, а й для продажу. Чи не найважливіше те, що господарства отримають соціальний захист. Сімейні ферми матимуть державну фінансову підтримку та найголовніше — доступ до належного рівня ціни за вироблену продукцію.


Сімейне фермерське господарство повинно складатися лише з членів сім’ї. Його голова не може доручати виконання своїх обов’язків людині, яка працює за контрактом. Чи можна залучити до роботи інших громадян? Так. Але виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.


Це саме той фундамент, який дасть можливість з новою інтенсивністю розвивати аграрний сектор, створювати на селі робочі місця, розширювати перелік та підвищувати якість продовольчої продукції.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам 
та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».