Протягом минулої доби (дані на 6.05) ситуація в зоні антитерористичної операції ускладнилася. Проросійські бандформування 11 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ, повідомляє прес-центр АТО. На Маріупольському напрямку бойовики неодноразово відкривали вогонь по наших опорних пунктах у районі Новотроїцького із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, а також зі стрілецької зброї та гранатометів. На донецькому напрямку по українських захисниках біля Мар’їнки вів вогонь снайпер противника. Позиції сил АТО в районі Авдіївки були обстріляні із гранатометів різних систем і стрілецької зброї.


Гібриди порушили «режим повної тиші» і на Луганщині. Там злочинці проросійських бандформувань обстрілювали наші укріплення поблизу н. п. Новоолександрівка із гранатометів і крупнокаліберних кулеметів.


Бойовики продовжують ротацію своєї техніки й озброєнь, пояснюючи такий рух підготовкою до параду 9 Травня. Напередодні в окупованому Донецьку вони провели репетицію «параду» своєї «моці». Центром міста проїхали БТРи, гаубиці, танки Т-72, міномети, які, згідно з Мінськими домовленостями, мають бути відведені від лінії зіткнення на 30 і 15 кілометрів відповідно. Військові експерти не раз вказували на небезпеку застосування цієї техніки противником для наступальних операцій. Речник АП з питань АТО Андрій Лисенко заявив: якщо це озброєння буде задіяно, то його знешкодять. Мовляв, усі резерви й необхідна бронетехніка та засоби ураження в нас є...
«Та техніка, яка продовжує прибувати до Донецька для так званого параду на День Перемоги, — це відкрите порушення Мінських домовленостей, оскільки техніка з таким калібром повинна бути на відповідній відстані, але вона перебуває в безпосередній близькості від лінії розмежування, оскільки Донецьк саме межує із цією лінією зіткнення. Саме ця техніка під виглядом підготовки до параду становить велику загрозу», — сказав полковник Лисенко.


У свою чергу, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков не виключає можливості провокацій під час святкування Дня Перемоги.


«Ми не бачимо жодних проблем у тому, щоб свята, вихідні пройшли спокійно, ми впевнені у цьому. У всіх великих містах (Харків, Одеса, Київ, Львів і інші міста), я думаю, у цьому ніякої проблеми немає. Ми тримаємо ситуацію під контролем», — сказав він.


Київська поліція з 30 квітня по 9 травня працюватиме в посиленому режимі. Те саме стосується й поліції в інших великих містах України.