Пам’ять про тих, хто захищав рідну землю, має жити вічно. Так вважають журналісти канівської газети «Дніпрова Зірка». Щоб зафіксувати в історії імена захисників Вітчизни, вони випустили у квітні цього року дві книги, присвячені воїнам, котрі захищали й продовжують захищати наш мир і спокій.

 

 

Перша книга — «Лінія фронту Канів» — про учасників АТО, добровольців і мобілізованих канівців і жителів сіл Канівського району. В її основу лягли публікації, що друкувалися протягом двох останніх років.


З самого початку воєнних дій на сході держави журналісти постійно тримали руку на пульсі подій — у канівській районній газеті «Дніпрова Зірка» постійно виходили матеріали про події на Донбасі — від першого призову Канівського військкомату, першого волонтерського вантажу до розповідей про тих солдатів, котрі віддали Батьківщині найдорожче — своє життя. Допомогли із коштами на видання книги «Лінія фронту Канів» два сільськогосподарські підприємства (СТОВ «Агрокомплекс «Степанецьке», фермерське господарство «Куркуляндія») та дві будівельні компанії («Кремінь-центр» і «Друзі Девелопмент»), що працюють у Канівському районі та Каневі.


Підготувавши до друку книгу «Лінія фронту Канів», головний редактор «Дніпрової Зірки» Євген Бруслиновський вирішив віддати данину шани і тим солдатам, котрі стали на захист Вітчизни в часи Другої світової війни. Для цього журналісти та молоді фотографи — студенти Канівського коледжу культури і мистецтв — зустрілися із 37 фронтовиками, які живуть нині в Каневі та селах Канівського району. 


Записали їхні спогади про війну, сфотографували й підготували до друку книгу-фотоальбом із символічною назвою «Останній альбом про Перемогу», до якої увійшли розповіді про 42 фронтовиків, зокрема і тих п’ятьох, котрі померли за час роботи над альбомом. 


Пам’ять про них берегтиме віднині «Останній альбом про Перемогу», який, як і книгу «Лінія фронту Канів», журналісти передадуть безплатно до міських та сільських шкіл, бібліотек Канівщини та усім, хто звернеться до редакції, щоб мати ці книги у власній бібліотеці.


Увічнення фронтовиків, котрі дожили до наших днів, стало можливим завдяки фінансовій підтримці ПрАТ «Миронівська птахофабрика» і ТОВ «НВФ «Урожай» та особисто керівникам цих підприємств Сергію Міщенку й Олегу Васецькому. Перші примірники книги «Лінія фронту Канів» уже отримали її герої — воїни та волонтери. Книга «Останній альбом про Перемогу» побачить світ до 9 Травня.

 

Один з героїв «Останнього альбому про Перемогу», фронтовик, колишній десантник, кавалер ордена Слави Ілля Заратуйченко.


Ліна КРОХМАЛЬ, студентка Канівського коледжу культури і мистецтв, фотограф, учасниця проекту з видання книги «Останній альбом про Перемогу».