За підрахунками незалежних істориків, військові втрати радянських збройних сил коливаються у межах 11—12 мільйонів, з яких українців приблизно 2,5 мільйона, тобто 21—22 відсотки, зазначає співробітник Інституту історії України НАН Яна Примаченко.


До речі, кількість українських громадян в Червоній армії постійно змінювалася і найбільшою була в останні два роки війни. Приміром, 60-та армія Першого українського фронту, що визволяла Краків і Освенцім, мала у своєму складі 36 % росіян і 32 % українців. Це стало відомо під час скандалу взимку 2015 року, коли міністерство оборони РФ, обурившись словами польського міністра закордонних справ Г. Схетини про те, що «українці визволяли Аушвіц», таки розсекретило формуляр із національним складом цього військового з’єднання. Так цілком випадково було спростовано слова Володимира Путіна про 70 % втрат людського ресурсу, яких зазнала РРФСР.


Не варто забувати й про якісні показники, зазначає Яна Примаченко. Майже 2,5 мільйона українців нагороджені радянськими орденами і медалями. За виняткову мужність дві тисячі удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

Тричі Героєм став І. Кожедуб, двічі — 32 українці. Багато наших співвітчизників було й серед командування Червоної армії: С. Тимошенко, Г. Кулик, І. Черняховський, А. Гречко, Р. Малиновський тощо. Від СРСР акт про капітуляцію Японії підписував українець К. Дерев’янко. Групу прапороносців, що підняла Прапор Перемоги над Рейхстагом, очолював українець О. Берест. Міжнародним визнанням внеску українців у перемогу було надання УРСР членства в ООН.


Слід також зазначити, акцентує увагу історик, що війна для України розпочалася не в червні 1941 року, а 1 вересня 1939-го, і на момент початку Другої світової у польській армії служило 120 тисяч етнічних українців. Українці воювали і в арміях союзників. Цей факт російські історики чомусь замовчують. Серед військових США, які брали участь у операції «Оверлорд» (висадка союзних військ у Нормандії), налічувалося 40 тисяч американців українського походження. Кількість українців у канадській армії, за різними джерелами, становила від 35 до 50 тисяч. З 1940 року 5 тисяч українців воювали у французькому легіоні. І це далеко не повний перелік.