Напередодні Дня Перемоги кримські силовики вкотре продемонстрували свою «толерантність» до представників кримськотатарського народу. У Євпаторії, на місцевому ринку, відбулося масове затримання — 25 представників кримських татар.

Початкова інформація про це з’явилася у соціальних мережах і місцевими силовиками не коментувалася. Тільки після того, як про це заговорили українські та закордонні засоби масової інформації, кримська «прокуратура» зробила з цього приводу заяву. Зокрема, «прокурор» Наталя Поклонська сказала, що недавні затримання кримських татар на півострові пов’язані з «профілактичними рейдами», які проводять для посилення заходів безпеки напередодні Дня Перемоги. Поклонська також запевнила, що «правоохоронці» не допускають порушення прав у сфері міжрелігійних відносин, а повідомлення про масові затримання у мечетях вона назвала спекуляціями.
Але волаючий інцидент стався саме за день до подій у Євпаторії, 6 травня, у селі Молодіжне під Сімферополем. Після вечірнього п’ятничного намазу на мусульман, які виходили з мечеті, очікували кілька десятків озброєних людей у масках, які оточили мечеть, і «автозак». Усім було наказано вантажитися в машини, щоб проїхати для перевірки документів. Люди почали обурюватися і протестувати. Тільки після цього оточення було знято, кримським татарам запропонували добровільно з’явиться у відділок поліції.
Але, за інформацією кримського адвоката Еміля Курбетдінова, кілька десятків осіб все-таки відвезли в «автозаку». «Чому мусульман «по умолчанию» ставлять у становище винного? Чому «правоохоронці» одразу перетворюють мусульманина на екстреміста? Що це за фашистська практика така?» — обурюється адвокат.
Офіційної інформації та коментарів щодо цього інциденту й донині немає.
Відреагувало на те, що сталося, тільки Духовне управління мусульман Криму, близьке до «кримської влади», яке звернулося до правоохоронних структур із проханням роз’яснити інцидент, що мав місце в мечеті селища Молодіжне. На що ті відповіли: «проводиться плановий рейд Федеральної міграційної служби в рамках перевірки дотримання міграційного законодавства РФ».
Місцеві мусульмани повідомили, що співробітники правоохоронних органів вимагали в парафіян документи, які засвідчують особу. Тих, хто не мав при собі документів, було доставлено в районний відділ поліції Сімферополя. Після процедури зі встановлення особи всіх віруючих відпустили.
Не повідомляється про якісь порушення прав і неправове ставлення до них з боку співробітників правоохоронних органів. Однак факт, що силовики обрали для подібного заходу час п’ятничної молитви, негативно позначився на віруючих. Багато хто наляканий і ставить запитання: із чим пов’язана раптова перевірка?
Духовне управління мусульман звернулося до силовиків, щоби будь-які рейди з дотримання законодавства, котрі проводяться ними, не порушували громадянських прав, а також не чинили негативного впливу на почуття віруючих.
Адвокати Джеміль Темішев і Еміль Курбетдінов почали збір матеріалів за всіма цими фактами, що їх буде оприлюднено.

Крим.