ОФІЦІЙНО

 

І в поліції, і в СБУ запевняють — зробили все можливе, щоб запобігти провокаціям. Найбільша увага правоохоронців під час Травневих свят була прикута до Києва, Харкова, Львова та Одеси.


Публічну безпеку і порядок у країні забезпечували понад 1600 поліцейських та 1600 бійців Нацгвардії. Як повідомив учора на брифінгу в столиці заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, загалом відбулося понад дві тисячі заходів, присвячених відзначенню 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.


«З метою уникнення провокацій та конфліктів 27 громадян затримано та доправлено до органів поліції. Під час сутичок травмовано шістьох правоохоронців. Вилучено два газові пістолети, газові балончики, ножі та електрошокові пристрої. Нині органами слідства відкрито два кримінальні провадження: одне — за ст. 436-1 «Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів», а друге — за ст. 296 «Хуліганство» Кримінального кодексу України. Щодо двох громадян, яких було затримано у Києві, вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» ККУ», — повідомив він.


Своєю чергою глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе зазначила вчора на брифінгу, що поліція належно спрацювала впродовж усіх свят і пам’ятних заходів, що тривали в країні з 26 квітня по 9 травня. За її словами, загалом масові заходи завершилися без грубих порушень порядку.


«Щоправда, не минулося без дрібних сутичок між демонстрантами у таких великих містах, як Київ, Львів, Харків та Дніпропетровськ. Усі провокації, які починалися, поліція припиняла дуже швидко. Але головне те, що правоохоронці провели дуже серйозну профілактичну роботу. Зокрема, вони уважно оглядали речі учасників масових заходів у разі, якщо вони викликали підозру, а також проводили роз’яснювальну роботу щодо протиправності використання забороненої комуністичної символіки», — зазначила вона.


У Дніпропетровську поліцейські знайшли бойову гранату РГД-5. Боєприпас лежав під сходами будівлі, розташованої неподалік пам’ятника Слави, куди тисячі дніпропетровців приносили квіти до Дня Перемоги. Також правоохоронці затримали чоловіка з газовим пістолетом, переробленим на травматичний.


У Слов’янську нардепа від Опозиційного блоку Наталію Королевську облили зеленкою просто під час урочистої ходи. Люди у військовій формі також кидали у депутатку яйця, поливали її водою та посипали мукою.


У Києві біля могили Невідомому Солдату у сутичці зійшлися ветерани та невідомі активісти. Причиною зіткнення стали червоні прапори та георгіївські стрічки, які принесли ветерани.