Представники Таврійської гуманітарної платформи та Союзу вимушених переселенців пропонують органам влади розглянути можливість офіційного відзначення Дня Українського моря у 2017 році. Про це йшлося під час низки заходів, що їх організували зазначені громадські організації наприкінці квітня — на початку травня. Серед них — вечір на честь 98-ї річниці Кримського походу військ УНР у Будинку Центральної Ради (нині — Київський міський будинок вчителя), вечір із нагоди Дня флоту УНР у Будинку кіно в Києві, телемарафон «Українське море» на одному з телеканалів, публічний захід на честь Дня Українського моря на Західній базі Військово-Морських Сил України в Одесі.

«Україна — морська держава, але, на жаль, складається враження, що ні керівництво нашої країни, ні суспільство не приділяють достатньо уваги захисту національних інтересів на морі. В умовах російської агресії на півдні країни це вкрай небезпечно. Тому ми вирішили звернутися до повчального досвіду України в цій сфері у 1917—1918 роках. Один з уроків того часу: без Криму захистити українські безпекові та економічні інтереси на морі неможливо. Інший важливий урок: військово-морському будівництву має приділятися велика увага та воно має забезпечуватися ресурсами», — сказав член правління Союзу вимушених переселенців та координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець.
29 квітня 1918 року в Севастополі Чорноморський флот підняв українські прапори. У 1919-му морське відомство УНР проголосило 29 квітня Днем Українського Чорного моря та Державного флоту України. На західних землях України, до приходу туди комуністичного режиму, та в українській діаспорі це свято відзначали десятиліттями. Наразі День Українського моря в Україні є святом неофіційним, хоча цього року Український інститут національної пам’яті запропонував розглянути можливість його внесення до офіційного переліку пам’ятних і святкових днів.
Моряки Західної бази Військово-Морських Сил України днями тепло зустріли вітання з Днем Українського моря і виступи    Андрія Іванця та кінорежисера Івана Канівця. З цікавістю переглянули фільм «Тризуб Нептуна», присвячений подіям 1917—1918 років на Чорному морі та в Севастополі, а також зображення одностроїв різних військових частин УНР та Української держави гетьмана П. Скоропадського. Ці зображення режисер подарував військовим морякам. На знак вдячності військові провели екскурсію на флагмані ВМС України «Гетьман Сагайдачний».

Довідково

Громадська організація «Таврійська гуманітарна платформа» була заснована у 2012 році в Сімферополі для вивчення, популяризації спадку та моделювання майбутнього Таврії (Криму, частин Херсонщини та Запорізької області) в контексті Соборної України, Європи та світу, сприяння налагодженню співпраці між АР Крим, м. Севастополь, Херсонською і Запорізькою областями. У 2014-му діяльність організації була вимушено перенесена до Києва. За цей час проведено низку семінарів, експертних обговорень, презентацій. Фахівці організації брали участь у розробці пропозицій для органів державної влади щодо тимчасово окупованої території АР Крим і м. Севастополь та внутрішньо переміщених осіб.
Громадська організація «Союз вимушених переселенців» заснована у 2014 році з метою захисту прав внутрішньо переміщених осіб та сприяння процесу деокупації тимчасово окупованої території. Була одним з ініціаторів проведення Першого з’їзду вимушених переселенців із Криму у 2014 році та утворення Координаційної ради громадських організацій вимушених переселенців із Криму.

ПрЯма мова

Виконавчий директор Союзу вимушених переселенців Володимир ЛЯШЕНКО:
— Наша організація протягом двох років провела цілу низку заходів щодо розв’язання проблем внутрішньо переміщених осіб і розгляду питань, пов’язаних із деокупацією Криму. Нині важливо доповнити цю роботу гуманітарними проектами, які б розповідали українському суспільству про історичний досвід у розв’язанні кримської проблеми.

 

 

На знімку: Іван Канівець та Андрій Іванець біля Західної бази Військово-Морських Сил України.

Фото Анатолія ОДАЙНИКА.