Після відносного «великоднього» затишшя ситуація в зоні проведення воєнних дій на сході нашої країни істотно погіршилася, повідомляє прес-центр АТО. Так, за минулу добу (дані на 10.05) бойовики п’ятнадцять разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ, а до світанку у вівторок обстрілів з боку противника вже було шість.

За даними штабу антитерористичної операції, 9 травня під приціл гібридів потрапили опорні пункти українських сил у районі Авдіївки. По них били із гранатометів, стрілецької зброї й зенітних установок. На маріупольському напрямку під вогнем бойовиків опинилися позиції наших сил у районі Широкиного й Старогнатівки. Там противник застосовував гранатомети різних систем, а також протитанкові ракетні комплекси й озброєння БМП. А біля Марьїнки працювали ворожі снайпери.
Тенденцію до загострення в зоні АТО підтвердив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр, який прибув в Україну для обговорення з керівниками СММ ОБСЄ поточної ситуації.
«Під час Великодніх свят ми бачили, що домовленостей про припинення вогню переважно дотримувалися. Однак нині спостерігаємо повернення тенденції попередніх місяців — великої кількості випадків порушення режиму припинення вогню й у деяких районах справді майже поновлення бойових дій», — сказав він у понеділок у Києві.
За словами Заньєра, проросійські бойовики ведуть вогонь із важкого озброєння, схованого в житлових районах. Генсек ОБСЄ поскаржився на труднощі виконання місії на Донбасі, пов’язані з перешкодами в пересуванні спостерігачів і тиском на них, особливо на стороні НЗФ.
У свою чергу, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ дала оцінку використання бойовиками військової техніки на «парадах» 9 травня в окупованих Донецьку й Луганську. Така демонстрація важкого озброєння є порушенням Мінських домовленостей, йдеться в повідомленні СММ.
За оперативними зведеннями групи «ІС», підрозділи «ДНР» продовжують спроби вести спостереження й відстежувати пункти керування й командні пункти, а також переміщення українських військ на Донбасі з використанням безпілотників і станцій радіотехнічної розвідки. При відстеженні переміщення підрозділів сил АТО, зокрема, терористи переважно орієнтуються на фіксацію скупчень активних мобільних телефонів. Однак наші бійці, знаючи про «навігатори» мобільного зв’язку, до мінімуму звели їхнє використання в зоні бойових дій. І цей спосіб розвідки противника не дає вже колишнього ефекту, про що останнім часом неодноразово згадується в доповідях структурних підрозділів «військової розвідки ДНР» російським кураторам.
Тим часом у «ЛНР» борються з фантомами власного виробництва. Керівництво квазіутворення спрямувало циркуляр у підрозділи «2-го АК ЛНР» з інформацією про те, що нібито поблизу лінії розмежування в Станично-Луганському районі з боку сил АТО діють підрозділи «турецьких терористів» з організації «Сірі вовки» («Бозкурт») і «бригада балтійських найманців». Під приводом «порятунку» місцевих жителів від «найманців» відзначаються спроби відселення цивільного населення бойовиками з населених пунктів біля лінії розмежування, повідомляє «ІС».