Українська армія критично недофінансована на 3,6 млрд. грн. через політичні розбіжності із приводу ухвалення законопроекту про конфіскацію незаконно нажитих активів Януковича та його соратників. Комітет Верховної Ради з нацбезпеки вимагає в терміновому порядку виділити необхідні для зміцнення армії кошти із загального фонду бюджету. Про це у своєму блозі на Цензор. НЕТ пише народний депутат (БПП), секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник.
«У Законі України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» фінансування закупівлі та ремонту військової техніки й озброєнь передбачається у значній мірі через спеціальний фонд, наповнення якого має здійснюватися за рахунок реалізації активів, украдених Януковичем і його оточенням, які Україна повинна давно вже повернути в бюджет, але досі (!) це не зроблено», — пише народний депутат. На його думку, через політичні розбіжності дотепер не ухвалено законопроект № 4057 про режим спецконфіскації вкрадених активів. А враховуючи гарячі суперечки з цього питання, Вінник упевнений, що «профінансувати армію за рахунок конфіскації в 2016 бюджетному році не вдасться».
Відповідно, станом на 9 травня 2016 року не профінансовано:
— виконання Державного оборонного замовлення на суму понад 2,2 млрд. грн.;
— ремонт озброєння та військової техніки на суму 1,1 млрд. грн.;
— розвиток зв’язку й ремонт військових об’єктів у сумі 300 млн. грн.
«Комітет з питань національної безпеки та оборони вже звернувся до керівництва держави з офіційним листом розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект, який забезпечив би невідкладне фінансування закупівлі озброєнь із загального фонду бюджету. Впевнений, що ухвалення рішення щодо належного фінансування армії перебуває винятково в політичній площині. Сьогодні уряд має необхідні кошти в державній скарбниці — керівник ДФС Насіров відзвітувався про перевиконання доходів державного бюджету майже на 16,5 млрд. грн., не кажучи про додаткові ресурси, які одержить держава, якщо уряд нарешті дозволить собі прийняти кадрові рішення по керівництву ДФС і в такий спосіб закриє корупційні дірки на митниці. Саме тому, будь-яке зволікання з ухваленням рішення із забезпечення фінансування 3,6 млрд. грн. для української армії я сприйматиму як політичне, адже жодних економічних причин не ухвалювати настільки необхідне рішення не існує», — резюмував Вінник.
Учора під час Погоджувальної ради парламенту лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що нині є інформація про припинення фінансування оборонної промисловості з державного бюджету. У зв’язку із цим він підкреслив необхідність якнайшвидшого прийняття Верховною Радою рішення про повернення арештованих на даний момент $1,5 млрд. із активів екс-президента Віктора Януковича. За словами народного депутата, ці гроші повинні піти на підвищення обороноздатності нашої держави, і «у дохідній частині бюджету вони є, але фактично зараз лежать на рахунках».