ПОГОДЖУВАЛЬНА РАДА

 

У парламенті попереду — два пленарні тижні поспіль. І завдань для законотворців — вдосталь. Це і урядові законопроекти, серед яких — про скасування оподаткування пенсій, і реформування прокуратури, оновлення складу ЦВК, питання розвитку економіки, національної безпеки та оборони, соціального захисту, внутрішня реформа парламенту.

 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій і груп заявив, що були великі застереження з приводу того, що російський агресор може використати травневі свята, дні пам’яті та примирення для дестабілізації ситуації у державі.


«У мене була інформація зі спецджерел, що були вкладені величезні кошти, щоб організувати дестабілізацію в деяких регіонах України», -сказав А. Парубій.


Глава парламенту подякував правоохоронним органам за те, що ситуацію було взято під контроль, і у російських агресорів не було жодних шансів дестабілізувати ситуацію в Україні. «Це показує, що українська держава вже перебуває у зовсім іншому стані, аніж було два роки тому», — зауважив А. Парубій.


Голова Верховної Ради також наголосив, що на наступні два пленарні тижні перед парламентом стоять «великі важливі виклики», на які народні депутати повинні спільно дати відповідь. Зокрема, за словами А. Парубія, потрібно вирішити питання щодо реформи прокуратури, реформування Регламенту Верховної Ради, а також внести до порядку денного низку урядових законопроектів, які після зміни уряду були відкликані, а тепер знову вносяться до парламенту.


Заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Гринів закликав депутатів невідкладно розглянути законопроекти про реформування охорони здоров’я, завершити консультації щодо нового складу ЦВК, висловивши сподівання, що вже цього тижня Президент України внесе кандидатури щодо нового складу Центрвиборчкому.


Лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що є «позитивні новини». Зокрема, за його словами, зростання промислової продукції за перший квартал 2016 року становить 3,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а 1 травня відбувся перший етап зростання мінімальних пенсій і зарплат — на 6%.


Політик закликав депутатів невідкладно братися за реформування судової системи, прокуратури, митниці, а також повернення до державного бюджету півтора мільярда доларів, вкрадених Януковичем.


М. Бурбак також подякував міністру внутрішніх справ, Національній поліції, бійцям Нацгвардії за те, що провокації Росії під час травневих свят провалилися. «Це запевняє у тому, що реформи, які розпочато в поліції та інших силових структурах, уже запрацювали», — зауважив лідер фракції.


Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв, заступник голови фракції «Самопоміч», на погоджувальній раді заявив, що потрібно зупинити самоврядування у Генпрокуратурі, бо люстрацію в Генпрокуратурі провалено.


«Давати зараз самоврядування хабарникам — це закріплювати кругову поруку і не давати жодного шансу, щоб Генпрокуратура рано чи пізно була реанімована», — сказав Є. Соболєв.


Парламентарій також повідомив, що фракція «Самопоміч» і надалі наполягає на розгляді законопроекту про обрання Генпрокурора через спеціальний відкритий конкурс та якнайшвидшого ухвалення закону про Тимчасові слідчі комісії та нової редакції закону про вибори народних депутатів України.


На це Голова Верховної Ради Андрій Парубій відповів: щодо закону про ТСК — буде продовжено консультації на рівні робочої групи на чолі з заступником Голови Верховної Ради Оксаною Сироїд. Щодо закону про вибори, за словами А. Парубія, — уже цього тижня, ймовірно, відбудеться перше засідання робочої групи для опрацювання нової редакції виборчого закону.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що Верховна Рада, як і вся влада, відірвана від реального життя. За її словами, неприпустимо робити вигляд, що нічого не сталося, після офшорних скандалів. Фракція «Батьківщина» виступила з вимогою негайно утворити Тимчасову слідчу комісію, щоб розібратися, що це за офшори та які гроші на них осідають. А також утворити ТСК для розслідування порушень уряду Яценюка. Ю. Тимошенко закликала фракції БПП і НФ подати свої кандидатури до складу цієї ТСК.


Фракція «Батьківщина» також порушила питання необґрунтованого зростання удвічі тарифів на газ на тлі світового падіння ціни на газ. За словами Ю. Тимошенко, сьогодні собівартість українського газу становить приблизно 50 доларів. «142 долари буде середня ціна на газ за чинним контрактами, а людям ставлять ціну на газ 300 доларів», — заявила політик.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко наголосив, що парламент повинен давати відповіді на найбільш болючі та принципові питання, які турбують суспільство. За його словами, на перше місце нині люди ставлять питання зростання тарифів на комунальні послуги. Однак уряд не може роз’яснити, чому газ продається людям за ціною, у 10 разів вищою, аніж його собівартість. Натомість урядовці цинічно радять селянам відмовитися від газу та благ цивілізації. Депутат нагадав, що за Конституцією, газ вітчизняного видобутку належить всьому населенню України.


Якщо не буде створено ТСК для розслідування офшорних скандалів, фракція Радикальної партії блокуватиме роботу парламенту, заявив лідер радикалів Олег Ляшко. Він стверджував, що нинішня політика влади «категорично суперечить інтересам українців» — і у зовнішній, і у внутрішній політиці, зокрема, у соціальній, економічній. За словами О. Ляшка, щороку з України виводять до 10 мільярдів доларів через офшори, до яких причетне і вище керівництво держави.


О. Ляшко вимагав створити в парламенті Тимчасову слідчу комісію для розслідування офшорів, до яких причетні представники влади, пригрозивши: «Якщо ця вимога не буде виконана, фракція блокуватиме трибуну Верховної Ради». Політик також звернувся до Президента України з проханням не блокувати розслідування офшорних скандалів.


Водночас Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що блокування парламенту означає блокування роботи вищого законодавчого органу держави, і відтак люди не зможуть побачити результати реформи та необхідні рішення.


Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар закликав парламент та уряд за наступні шість пленарних тижнів, які залишилися до завершення поточної сесії, спільно розробити кроки, спрямовані на стабілізацію ситуації в державі, ухвалити нові Податковий, Митний та Бюджетний кодекси, які мають бути прийняті до 1 вересня, щоб державний бюджет на наступний рік формувався на новій податковій та митній базі, збалансувати місцевий та державний бюджети. А додаткові надходження до держбюджету спрямувати на фінансування профтехосвіти, скасування податку з пенсій, відновлення пільг чорнобильцям тощо.


Олесь Довгий (ДГ «Воля народу») запропонував провести (можливо, за зачиненими дверима) дискусію за участю керівників фракцій та економічного блоку уряду, щоб визначитися із пріоритетами діяльності в економічній сфері та на що буде витрачено кредити МВФ. На його думку, пріоритетами мають стати підтримка вітчизняного виробника, створення нових робочих місць, залучення інвестицій.


Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів під час погоджувальної ради повідомив, що Міністерство економіки вже визначило п’ять основних пріоритетів для розвитку економіки. Це — розвиток малого і середнього бізнесу, прозорість публічних закупівель, що може призвести до економії державних коштів мінімум на п’ять мільярдів гривень, а на наступні роки — можна довести економію до 40 мільярдів гривень на рік. А також -реформа управління державними підприємствами та прозора приватизація, яка має пройти на конкурсній основі, інвестиції у розвиток власної промисловості, зростання експорту у співпраці з міжнародними установами.


Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський висловив думку, що всі офшорні скандали виникли для того, щоб не допустити конфіскації та повернення до бюджету грошів, вкрадених Януковичем. Парламентарій заявив, що нині в країні склалася катастрофічна ситуація із державним оборонним замовленням, яке на сьогодні зупинено, а фінансування — нуль. С. Пашинський запропонував провести нараду для вирішення питання із фінансуванням державного оборонного замовлення (йдеться про пів-відсотка від держбюджету).


Під час погоджувальної ради було висловлено й чимало пропозицій до внутрішньої реформи парламенту, зокрема, змін до Регламенту щодо нового графіка роботи Верховної Ради, збільшення кількості пленарних тижнів.

Глава парламенту Андрій Парубій наголосив, що вкрай важливо зробити ефективнішою роботу парламенту, а політичну дискусію перевести у професійну, і щоб у сесійній залі було вдосталь депутатів для ухвалення рішення, не допустити політичних спекуляцій.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Блокування трибуни є неприйнятним способом, особливо із тими темпами, якими рухається парламент.

 

Цитата

 

Перший віце-прем’єр-міністр України Степан КУБІВ:


— Президент, уряд і парламент повинні продемонструвати єдність, спрямовану на зростання економіки та стабілізацію ситуації у державі.

 

Ніна Южаніна, Олександр Данченко. 

 

Олександр Бакуменко, Юлія Тимошенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.