У неділю, восьмого травня, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, а також парламентарії та урядовці взяли участь в акції «Перша хвилина миру» з нагоди Дня пам’яті та примирення. Захід проходив у Національному музеї Історії України у Другій світовій війні.

Дійство розпочалося о 22.45 за київським часом, знаменуючи точний момент підписання капітуляції Третього рейху в Другій світовій війні та перемоги військ антигітлерівської коаліції над нацизмом в Європі. Глава парламенту мав можливість поспілкуватися з присутніми учасниками Другої світової — воїнами Української повстанської армії та бійцями Червоної армії, а також з учасниками Антитерористичної операції на Донбасі.
Наша країна приєдналася до європейського співтовариства в традиції відзначення Дня пам’яті та примирення минулого року, зауважив у своєму слові Президент Петро Порошенко. Він підкреслив, що з Україною пов’язані найбільш вирішальні та запеклі баталії радянсько-німецького фронту. На нашій землі пройшло 29 із 76 операцій Другої світової.
Водночас, нагадав Президент, нині на Сході Європи відбувається безпрецедентне з часів Гітлера та Сталіна порушення норм міжнародного права. «Хижа й ненажерлива імперія знову не рахується з державними кордонами і прагне розширити свій так званий життєвий простір. Україна знову дає відсіч, — хіба що з тією різницею, що ворог прийшов не з Заходу, а зі Сходу», — констатував він.
За словами очільника країни, майже п’ята частина нашого державного бюджету йде на оборону та безпеку. Але це — ви-правдано, вважає П. Порошенко, бо «хто заощаджує на своїй армії, той годує чужу». Збройні Сили України визволили більшу частину Донбасу й надійно тримають оборону на лінії зіткнення, сказав він, підкресливши, що водночас ми виконуємо Мінські угоди. Президент зазначив, що як Верховний Головнокомандувач має брати до уваги всю сукупність чинників: військових, міжнародних, економічних тощо. І тому робитиме ставку на політико-дипломатичний спосіб повернення тимчасово окупованих територій під державний суверенітет України.
Вітчизняна дипломатія докладає всіх зусиль для продовження секторальних та економічних санкцій проти Росії, за-проваджених на знак солідарності з Україною Євросоюзом, США та іншими країнами, стверджує глава держави. «Час від часу в деяких європейських країнах лунають голоси про не-ефективність санкцій, — каже він. — Що ж, якщо вони комусь і видаються неефективними, то їх слід не знімати чи пом’якшувати, а, навпаки, продовжувати і посилювати».

За повідомленнями прес-служб Президента та апарату Верховної Ради України.

 

 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман узяли участь у покладанні квітів до могили Невідомого Солдата в парку Вічної Слави з нагоди святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

 

 

Учасники акції «Перша хвилина миру» в Національному музеї Історії України у Другій світовій війні з нагоди Дня пам’яті та примирення.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.