Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон повідомив, що 12 травня в Лондоні проходитиме світовий антикорупційний форум, участь у якому візьмуть лідери майже 40 країн. Одна з головний цілей зібрання — виробити механізми боротьби з ухилянням від сплати податків. За результатами саміту учасники планують підписати глобальну заяву, спрямовану на виявлення корупції, пошук і покарання винних.

 

Експерти вважають, що проведення форуму в Лондоні — спроба британського прем’єра подолати політичні наслідки після публікації архівів панамської компанії Mossack Fonseca про офшорні компанії відомих політиків і бізнесменів, зокрема й батька самого Кемерона. Британський прем’єр уже виступив із офіційною заявою, що всі свої активи в батьківській компанії він продав ще до того, як очолив уряд.


Власне, після оприлюднення 3 квітня «панамських документів» у так званому «сірому списку» персон, що мають справи з офшорними оборудками, виявили прізвища сотень відомих політиків (зокрема й діючих президентів), бізнесменів, провідних спортсменів, акторів тощо. В кількох країнах оголосили про початок розслідувань, які мають виявити, чи не ухилялися згадані особи від сплати податків. 9 травня Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ІCІJ) опублікував інтерактивну базу з інформацією про ще 200 тисяч офшорних компаній із «панамського списку». І вочевидь це не останній викид компроматів.


Тим часом напередодні форуму лунають наполегливі вимоги взагалі заборонити таке явище, як офшори. В The Tіmes оприлюднено відкритий лист 300 провідних економістів світу, які закликали не тільки розсекретити, кому саме належать зареєстровані в офшорах компанії і трасти, а й припинити практику існування офшорних центрів. «В той час, як ці офшорні юрисдикції, безперечно, приносять користь деяким багатим людям і міжнародним корпораціям, це відбувається за рахунок інтересів інших, і, відповідно, вони тільки збільшують економічну нерівність».


Що стосується оновленої частини бази даних, оприлюдненої ІCІJ 9 травня, то стало відомо: там фігурують прізвища 643 українських громадян, які володіють 469 офшорними компаніями.