У Південно-Східній Азії відбуваються великі антитерористичні навчання. Вони почалися ще в перші дні місяця у Брунеї та Сінгапурі й поступово «перекочовують» до інших країн регіону. В навчаннях беруть участь 18 країн, серед яких країни-члени АСЕАН, Японія, США та Китай. Як повідомляє телеканал NHK, сценарій навчань передбачає різні ситуації на суші та на морі.

 

Згідно з «морським сценарієм» міжнародній команді військових необхідно було вступити в бій з умовним злочинцем, який вкрав торгівельне судно, а також захопив платформу із заручниками. Наземний сценарій передбачає, що в місто прокралися терористи, які мають намір закласти в одне з приміщень вибухівку. Спецпризначенці повинні оточити будівлю, а механічні помічники-роботи мають відшукати і знешкодити вибухівку.


Аналогічні навчання відбуваються не вперше. Ще три роки тому члени АСЕАН почали проводити їх, намагаючись зміцнити зв’язки між країнами-учасницями у випадку терористичної загрози. Однак нинішні навчання за своїм масштабом найбільші.