У День Перемоги над нацизмом Голова Верховної Ради Андрій Парубій поклав квіти до пам’ятника Невідомому Солдату в столичному парку Слави. Хода пам’яті на чолі з главою парламенту, Президентом Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом пройшла алеєю Полеглих Героїв, де розташовано 34 могили воїнів, які загинули в роки Другої світової війни. У заході також взяли участь сивочолі ветерани та учасники АТО на сході, урядовці, народні депутати, лідери та представники всіх релігійних конфесій.

 

Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу. Завершилися урочистості маршем роти почесної варти Президента, яка представляє всі роди військ Збройних Сил.
Пізніше представники органів влади долучилися до міжконфесійної молитви за мир та перемогу України. У молебні на Володимирській гірці взяли участь понад 140 військових священиків та майже 300 воїнів—учасників Антитерористичної операції. У рамках заходу глава парламенту поспілкувався із духовенством та подякував за їхнє жертовне служіння.


«Під вогнем «градів» і «смерчів» душа кожної смертної людини природно звертається по допомогу і порятунок до Творця і Спасителя», — зауважив Президент Петро Порошенко. — Страх долається вірою. Зміцнюють віру духівники, які перебувають пліч-о-пліч із солдатами. Ваша підтримка робить дух воїна сильнішим, віру в справедливість збройної боротьби та безумовну перемогу непохитною»!


Глава держави назвав українських військових капеланів також захисниками Вітчизни. Адже їх не оминає доля солдата — так само рвуть кулі та осколки, існує загроза потрапити в оточення чи полон тощо. Але сили духу в цих людей вистачає на тисячі й тисячі тих, хто потребує кожного дня, години та хвилини пастирської опіки.


У зоні АТО щоденно відбувається служіння понад ста військових капеланів. Загалом за два роки збройного конфлікту українське духовенство різних церковних юрисдикцій направило на фронт та в прифронтову зону майже 600 священнослужителів. За словами П. Порошенка, це «по-справжньому богоугодна справа».


Президент відзначив також, що настав, нарешті, той час, коли червоноармійці та вояки Української Повстанської Армії разом відзначають перемогу над нацизмом. «Їх об’єднали ви — онуки та правнуки, які сьогодні разом пліч-о-пліч захищають Україну», — звернувся він до присутніх на молебні. Протягом двох останніх років, вважає Президент, ми довели світові, що ворога зупиняє не лише сила зброї українських воїнів, а й духовна міць та єдність українського народу.


За повідомленнями прес-служб Президента та апарату Верховної Ради України.

 


На знімку: під час міжконфесійної молитви за мир та перемогу України на Володимирській гірці.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.