Незважаючи на загальний 48-годинний страйк, який, з ініціативи профспілок, відбувся у Греції наприкінці минулого тижня, парламент країни більшістю голосів ухвалив непопулярні закони, що передбачають проведення пенсійної реформи та підвищення податків. Зниження пенсійних витрат було однією з умов міжнародних кредиторів для одержання Грецією чергового траншу фінансової допомоги у 86 мільярдів євро.

 

Нові закони передбачають скорочення капіталонакопичувальної частини пенсій, поступову ліквідацію професійних страхових фондів, підвищення ПДВ, запровадження акцизів і податків на тютюнові вироби, бензин, дизельне паливо, природний газ, Інтернет і кабельне телебачення. Зростуть податки для дрібних і середніх підприємств. З 1 січня 2017 року в країні стане дорожче випити кави, «викурити» електронну сигарету і проживати в готелях, які мають категорію більше двох зірок.


Проти прийняття цих заходів активно виступають державні й приватні компанії, а також профспілки. Розгляд законопроекту в парламенті, що тривав понад дві доби, супроводжувалося 20-тисячними демонстраціями в Афінах та Салоніках. У неділю в центрі столиці група радикальної молоді закидали поліцейських камінням і пляшками із запальною сумішшю. У відповідь правоохоронці застосували для розгону протестувальників сльозоточивий газ і шумові гранати.


Парламент проігнорував думку вулиці, і «за» реформи проголосувало 153 депутати від урядового блоку партій Коаліція радикальних лівих сил СІРІЗА та «Незалежні греки»; «проти» — 143 депутата від опозиційних партій 300-місцевого парламенту Греції.


Отже, до 2018 року країна має скоротити бюджетні витрати на 3 відсотки від ВВП, що становить 5,4 млрд. євро.


Комітет міністрів фінансів країн-членів Євросоюзу привітав прийняті грецьким парламентом закони з підйому та оздоровлення національної економіки. Головним критерієм отримання Грецією нових траншів стане успішність реалізації намічених реформ і виплата до кінця липня п’яти мільярдів євро, які підуть на обслуговування держборгу. Раніше грецький парламент проголосував за програму зміни пенсійної системи та запровадження нових видів податків, що й дозволило заощадити в бюджеті 3,6 мільярда євро.


У вівторок у Брюсселі на черговому засіданні Єврогрупи обговорили питання полегшення боргового тягаря для Греції, який можуть реструктурувати. Глава Європейського стабілізаційного механізму (ESM) Клаус Реглінг попередньо пояснив, що, можливо, буде переглянуто ставки відсотків з оплати боргів чи нададуть грецькому уряду додаткові технічні кредити ESM під нижчі відсоткові ставки для погашення «найдорожчих» кредитів, уже отриманих Афінами під вищі відсотки.