Зустріч глав МЗС країн «нормандської четвірки» за участі міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції відбудеться у Берліні сьогодні по обіді. Глави зовнішньополітичних відомств обговорюватимуть, зокрема, питання підготовки до місцевих виборів на підконтрольних сепаратистам територіях Донбасу.


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час робочої поїздки до Закарпатської області оприлюднив три ключові питання, які просуватиме Україна на зустрічі у форматі «нормандської четвірки». 

 

«По-перше, це забезпечення реальної безпеки, а не зменшення кількості пострілів. По-друге, реальний доступ і моніторинг місією ОБСЄ того, що відбувається уздовж ділянки українсько-російського кордону, яку ми поки що не контролюємо. По-третє, безпека передвиборного процесу. Адже вибори можна провести лише тоді, коли всі виборчі модальності відповідатимуть українському законодавству та критеріям ОБСЄ. Та головне: вони мають відбутися за умови повної безпеки», — наголосив Павло Клімкін.


Представник від України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма сподівається на позитивні результати зустрічі «нормандської четвірки» у Берліні. «Немає прогресу в питанні безпеки, ліпша ситуація у гуманітарному та економічному блоках», — про це, коментуючи переговори в Мінську, заявив він. Утім, жодних подробиць Леонід Кучма не уточнив, висловивши лише сподівання на те, що «будуть позитивні результати зустрічі «нормандської четвірки».


Крім того, Кучма заявив, що контактна група «жваво обговорює місцеві вибори на Донбасі, але наголошує, що їх проведення можливе лише після стабілізації ситуації у регіоні та повернення Києву контролю над українсько-російським кордоном».


А, за словами українського дипломата Дмитра Кулеби, учасникам зустрічі в Берліні належить з’ясувати, на якому етапі перебувають сторони конфлікту на Донбасі й куди будуть рухатися, адже ситуація залишається незмінною: режим припинення вогню порушується. Дмитро Кулеба наголошує, що РФ має пояснити, в який спосіб вона забезпечить створення умов для просування уперед виборів на Донбасі: відповідно до українського законодавства і стандартів ОБСЄ чи..?


Крім того, сьогодні в Берліні плановано обговорити пропозиції ОБСЄ щодо стабілізації режиму тиші в зоні конфлікту на сході України. Ітиметься також про звільнення Надії Савченко та інших українських бранців, утримуваних Росією.


А за два дні до зустрічі у Берліні відбулася зустріч держсекретаря США Джона Керрі та міністра закордонних справ Франції Жана-Марка Еро. Переговори очільників зовнішньополітичних відомств стосувалися Сирії, мирного процесу на Близькому Сході та ситуації в Україні.


На попередній зустрічі у форматі «нормандської четвірки», в Празі третього березня, ФРН і Франція наполягали, що вибори слід провести в першому півріччі цього року. Утім, українська сторона заявила, що без гарантій безпеки голосування у регіоні неможливе.

Берлін.

 

Державний секретар США Джон Керрі (праворуч) та міністр закордонних справ і міжнародного розвитку Франції Жан-Марк Еро відповідають на запитання журналістів перед зустріччю у Парижі.


Фото Романа СУЩЕНКА (Укрінформ).