Кращий тактик сезону 2015 Kіev Racіng Yacht Club Борис Швець у команді з Павлом Мацуєвим вибороли право представляти Україну на Олімпіаді-2016. За результатами регати 47 Trofeo Prіnseca Sofіa, яка відбулася нещодавно в Іспанії на Пальма де Мальорці, наш екіпаж за підсумками дев’яти перегонів набрав однакову суму балів з італійцями Маттео Капурро і Маттео Пуппо. Але на Європу залишалася тільки одна ліцензія! На щастя, кращим результатом українців у цій регаті було друге місце, а в італійців — шосте. Тому в підсумковій класифікації Мацуєв і Швець опинилися вище за своїх головних конкурентів! Вони — 14-ті, італійці — 15-ті. Загалом на старт вийшло 79 екіпажів. Переможцями стали австралійці Меттью Белчер та Вілл Райан. 
Борис Швець — майстер спорту і володар безлічі нагород.
«Вітрильним спортом я почав займатися завдяки своїм батькам. У мого тата була своя яхта, і я разом з ним почав ходити в яхт-клуб. У дитинстві я займався двома видами спорту: футболом і вітрильним спортом. У 13 років я віддав перевагу вітрилу», — згадує Борис Швець.
Але, на жаль, на сьогодні справи у наших спортсменів складаються не дуже добре. Проблеми з фінансуванням ставлять під питання їхню участь в олімпійських перегонах.
«Нині ми воюємо з працівниками Міністерства молоді та спорту. Нашу яхту досі не можуть завезти в Україну, вона стоїть на українській митниці, і ми не можемо її забрати. Спочатку чиновники не змогли вчасно відкрити валютний рахунок, тому що працівники федерації поїхали на травневі свята, хоча був робочий час, за який вони могли це зробити. Також у нас 
виникла проблема з придбанням вітрил і яхти. Торік нам сказали, що наш екіпаж не візьме олімпійської ліцензії, що ми не поїдемо на Олімпіаду, і вони не записали це придбання до кошторису. 
Востаннє ми їздили на чемпіонат Європи за власний кошт. Нам головний тренер сказав, що якщо ми візьмемо олімпійську ліцензію, нам оплатять цю поїздку, але після того як ми її взяли, ніхто цим питанням не переймався. Ми востаннє були на воді 12 квітня. Нині замість того щоб тренуватися, ми готуємо причепи, катери, міняємо мастила. Крутимо болти, гайки й робимо все, щоб хоч на якомусь причепі відправити яхту в контейнер, щоб вона вирушила до Бразилії. Усім цим мають займатися наші працівники міністерства, тренери. А вони нічого не роблять», — каже Борис Швець.
Але, попри такі труднощі, екіпаж продовжує боротися за нагороди й досягати висот у своєму виді спорту.

Досьє  «Голосу України»

Ази під вітрилами Борис Швець опановував у яхт-клубі «Кристал». Першим тренером-наставником став його батько. Потім Борис навчався у Києві, підвищував свою майстерність у столичних тренерів. Нині він — майстер спорту, чемпіон України в класі Вeneteau Platu 25, а також у класі човнів 470. Спортивні досягнення: 1-ше місце й Кубок Гетьмана на 14-й Міжнародній регаті (9—10 травня 2015 року, Київ). Золота медаль на VІ Всесвітніх військових іграх (жовтень 2015 року, Південна Корея). Нині Борису 24 роки. Попереду у нього — нові перемоги й досягнення... 

Фото надане Борисом Швецем.