Футбол. Ми вже розповіли про збірну Німеччини, з якою наша команда зіграє стартовий матч фінального турніру Євро-2016 у Франції. Тепер мову поведемо про наступного суперника.

Екскурс в історію

Досі збірні України і Північної Ірландії зустрічалися між собою чотири рази.
Відбірні матчі до чемпіонату світу-1998.
Північна Ірландія — Україна. 0:1. Гол:
Ребров, 80.
Північна Ірландія: Феттіс, Гріффін (О’Нейл, 52), Роуленд (Мегілтон, 85), Гілл, Морроу, Ломас, Гіллеспі, Леннон, Доуї, Грей, Г’юз. Тренер — Брайан Гемілтон.
Україна: Шовковський, Лужний (Парфенов, 68), Скрипник, Головко, Беженар, Попов, Орбу, Калитвинцев (Кривенцов, 74), Максимов, Леоненко, Лучкевич (Ребров, 46). Тренер — Йожеф Сабо.
Рефері — Ален Сарс (Франція).
31 серпня 1996 року. Белфаст. «Віндзор Парк». 9 358 глядачів.

***

Україна — Північна Ірландія. 2:1. Голи: Косовський, 3, Доуї, 15 (п), Шевченко, 71.
Україна: Шовковський, Лужний, Беженар, Головко, Скрипник, Михайленко, Кардаш, Калитвинцев (Кривенцов, 87), Косовський (Орбу, 84), Шевченко. Тренер — Йожеф Сабо.
Північна Ірландія: Райт, Нолан, Морроу, Гілл, Таггерт, Ломас, Гіллеспі (Макмагон, 85), Горлок, Доуї, Леннон (Куїнн, 75), Г’юз. Тренер — Брайан Гемілтон.
Рефері — Вацлав Крондл (Чехія).
2 квітня 1997 року. Київ. НСК «Олімпійський». 85 000 глядачів.
Євро-2004. Відбірний турнір.
Україна — Північна Ірландія. 0:0.
Україна:
Шовковський, Лужний, Федоров, Тимощук, Несмачний , Гусін (Гусєв, 17), Горшков, Воронін, Зубов, Ребров (Мелащенко, 72), Воробей. Тренер — Леонід Буряк.
Північна Ірландія: Тейлор, Бейрд, Кеннеді, Арон Г’юз, Маккартні, Гріффін, Гіллеспі, Джонсон, Гілі (Сміт, 62), Догерті (Мелрайн, 67), Майкл Г’юз. Тренер — Семмі Макілрой.
Рефері — Вольфганг Штарк (Німеччина).
6 вересня 2003 року. Донецьк. Центральний стадіон «Шахтар». 25 000 глядачів.

***

Північна Ірландія — Україна. 0:0.
Північна Ірландія:
Тейлор, Ломас, Горлок, Маккартні, Арон Г’юз, Джонсон (Мердок, 82), Гіллеспі, Мелрайн (Маккенн, 90+2), Гілі, Маквей (Керк, 63), Майкл Г’юз. Тренер — Семмі Макілрой.
Україна: Рева, Лужний, Старостяк, Тимощук, Кормільцев (Лисицький, 83), Гусін, Воронін, Зубов, Калініченко (Ребров, 54), Воробей (Мелащенко, 75), Радченко. Тренер — Леонід Буряк.
Рефері — Козімо Болоньїно (Італія).
16 жовтня 2003 року. Белфаст. «Вінздор Парк». 
9 288 глядачів.

Який він, суперник, сьогодні

Отже, другу зустріч у турнірі збірна України проведе 16 червня в Ліоні проти потенційно найслабкішої команди квартету С — північних ірландців, які гратимуть у фінальній частині континентального чемпіонату вперше в своїй історії.
Але дебютний матч у Франції футболісти з Ольстера зіграють на чотири дні раніше в Ніцці на стадіоні «Альянц Рів’єра» проти Польщі.
Варто сказати, що у відбірному циклі до Євро-2016 ця збірна особливих проблем не відчувала. Маючи за суперників збірні Румунії, Угорщини, Греції, Фінляндії та Фарерських островів, північні ірландці упевнено посіли перше місце. Зігравши десять матчів, біло-зелена армія зазнала лише однієї поразки. І різниця забитих і пропущених м’ячів у неї досить гідна — 16:8. Головною атакувальною одиницею став нападник з «Норвіч Сіті» Кайл Лафферті (на знімку), котрий забив 7 голів.

Але лідером колективу вважається не він, а центральний оборонець 36-річний Гарет Маколі. Він відзначився трьома забитими м’ячами у відборі. У цьому немає нічого дивного — володіючи такими майстрами подач зі штрафних і кутових, як Кріс Брант і Олівер Норвуд, північним ірландцям було б нерозумно не використовувати одного із кращих у грі на другому поверсі оборонців англійської прем’єр-ліги.
За традицією в збірній Північної Ірландії виступає переважна більшість гравців із клубів Англії та Шотландії. Є кілька футболістів з першого англійського дивізіону (другий за значенням після прем’єр-ліги). Скажімо, «Вест Бромвіч Альбіон» представлено двома центральними оборонцями Гаретом Маколі й екс-гравцем «Манчестер Юнайтед» Джонні Евансом, а також півоборонцем Крісом Брантом.
Середній вік нинішнього колективу — 28 років (це дорослі солідні чоловіки). У команди справжній британський характер. Тому вона неодмінно боротиметься в кожній зустрічі. Нехай її фаворитом не вважають, але провідним збірним вона ще й як попсує нерви. Оскільки це перший для північних ірландців досвід у такому турнірі, то основним завданням для них буде добротний виступ з максимальною самовіддачею.
В одному з останніх контрольних матчів (29 березня) Північна Ірландія мінімально обіграла команду Словенії — 1:0. Цей м’яч забив Конор Вашингтон.

***

Варто відзначити роботу маловідомого тренера 46-річного Майкла О’Ніла (на знімку), якого тепер у Белфасті ладні посвятити в лицарі й наділити його рангом святого. Він зумів вибудувати гру команди так, що всі її нечисленні сильні якості, помножені на величезне бажання виявити себе, подарували своєму народові радість.
Наставник біло-зелених — людина скромна, коротко висловився про суперників на Євро-2016:
— Про німців говорити не варто. Вони — фаворити чемпіонату. Про поляків дещо знаю. А от збірна України для мене найзагадковіша в нашому квартеті. Ми боротимемося в кожному поєдинку. Ми виграли відбірну групу і старатимемося підтримати своє реноме.
Уже згаданий Гарет Маколі сказав, що його команда може приємно здивувати вболівальників у Франції:
— Можливо, хтось і скаже, що нам доведеться нелегко в групі. А я вважаю, що в нас є шанси поборотись. Ось побачите, ми можемо створити декілька сюрпризів. Маємо козирі, котрими користувалися. Але ще не всі резерви задіяні. Головне — нам потрібно зосередитися на своїй роботі. Знаємо, що нас підтримуватиме чимала вболівальницька армія.

***

Либонь, фактично в будь-якій групі на Євро-2016 підопічні Майкла О’Ніла, найімовірніше, були б аутсайдерами. Але розуміючи, що новий шанс зіграти в головному турнірі чемпіонату Європи може трапитися нескоро, футболісти збірної Північної Ірландії здатні перевершити своїх суперників у мотивації й бажанні виявити себе. А там уже за сприятливого збігу обставин можуть зіграти їхні нечисленні, але досить вагомі козирі.

Фото uefa.com.