Моніторинг групи «Інформаційний спротив» виявив серйозну проблему екологічного характеру в районі Новгородського (Донецька обл., розташований біля лінії фронту). Зокрема, у селищі розміщено Дзержинський фенольний завод (нині — ТОВ «НВО «Інкор і К» КГП Фенольний завод), де, у свою чергу, розташовано шламонакопичувач із 400 тис. куб. м відходів фенольного та нафталінового виробництва. Про це пише народний депутат України, координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук.

 

Дамба шламонакопичувача частково пошкоджена в результаті обстрілів з боку терористів, але поки що стоїть. Проблема в тім, що в результаті тих самих обстрілів пошкоджено трубопровід, яким відкачують воду, і нині рівень рідини в накопичувачі досяг критичної межі. Дамбу може прорвати будь-якої хвилини. Якщо це станеться, то отруйний селевий потік виллється в річку Кривий Торець. А це може призвести до загибелі людей. Під загрозою екологічної катастрофи передусім Новгородське і Неліпівка. Загалом — 13 тисяч осіб.


Через те, що в районі дамби є безліч вибухонебезпечних предметів (боєприпаси, що не вибухнули), роботи з її укріплення і ремонту трубопроводу, м’яко кажучи, ускладнено. Керівництво Новгородської селищної ради (селищний голова Н. Лєнко) б’ють тривогу з січня 2016 р., звертаючись у різні інстанції. Однак поки що благання провести розмінування дамби залишаються без відповіді.


«Зрозуміло, що в цьому разі списувати провину на наших військових неможливо: завдання армійських саперів — це оперативне розмінування (в інтересах військ), тоді як у цьому випадку йдеться про так зване гуманітарне розмінування. Але варто розуміти, що на кону — життя і здоров’я 13 тисяч цивільного населення (це тільки тих, хто потрапить під перший удар). Що, цілком очевидно, має змусити керівництво Донецької обласної військово-цивільної адміністрації вжити термінових заходів. Готую відповідні депутатські запити. Намагатимемося зрушити розв’язання проблеми з мертвої точки й іншими способами. Сподіваюся на адекватність Донецької ОВЦА. Час не чекає», — зазначає Дмитро Тимчук.