Вечірнє засідання 10 травня

 


Фракція Радикальної партії заблокувала парламентську трибуну з вимогою створити ТСК для врегулювання тарифної проблеми та розслідування офшорних скандалів. На вимогу двох фракцій — «Батьківщини» та радикалів — головуючий оголосив 30-хвилинну перерву. 


Голова Верховної Ради Андрій Парубій запевнив, що відбудеться зустріч керівників всіх фракцій парламенту із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом для обговорення ситуації із тарифами. Водночас А. Парубій, звертаючись до народних депутатів, наголосив, що на розгляді парламенту перебуває надзвичайно багато важливих законопроектів на різні теми, й закликав продуктивно використовувати час пленарних засідань для ухвалення необхідних рішень.


Потім депутати перейшли до розгляду питань порядку денного. У першому читанні прийнято низку економічних законопроектів.


Парламент усунув неузгодженості в тексті прийнятого закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції» (№4350). 


Найгострішу дискусію викликав розгляд у сесійній залі законопроекту №4469 — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань. 


Доповідач, народний депутат України Сергій Алєксєєв запевняв, що законопроект №4469 насамперед стосується проблем діяльності прокуратури як органу влади, а не вирішує проблеми конкретних осіб. За його словами, законопроект вирішує шість нагальних проблем, без яких неможливе реальне формування органів прокуратури. Насамперед, за словами С. Алєксєєва, запроваджується генеральною інспекцією контрольний орган за діяльністю прокуратури. Законопроект відкриває дорогу до органів прокуратури -як місцевих прокуратур, так і Генеральної прокуратури — фахівцям у галузі права без досвіду роботи в прокуратурі. Адже, як засвідчила практика, кадровий склад місцевих прокуратур не оновився навіть після проведення конкурсів.


Окрім того, законопроект урегульовує законодавчу колізію, яка виникла після 15 квітня цього року: коли розпочаті розслідування мають бути передані до Державного бюро розслідування. Проте Державне бюро розслідування Кабінетом Міністрів України ще не створено. Законопроектом пропонується, щоб розпочате розслідування не більше двох років розслідувалося слідчими Генеральної прокуратури України.
Законопроект також відтерміновує до 15 квітня 2017 року набуття чинності прокурорського самоврядування.


Щодо найсуперечливішої новації — зміни кваліфікаційних вимог до кандидатів на посаду Генерального прокурора України — пролунали протилежні думки. «Людина з нинішньої прокурорської системи не забезпечить очікуваної суспільством реформи», — переконаний Сергій Алєксєєв (фракція БПП).


«Це закон не про того, хто буде наступним Генпрокурором. Цей законопроект про те, якою буде наступна Генпрокуратура, — наголосив Юрій Луценко. — Без можливості ввести туди людей, котрі не працювали в цій достатньо корумпованій і заскорузлій системі, ніхто там шансів на успіх не матиме. Тут вводиться можливість таких людей зі сторони з юридичним стажем в два-три роки, вводити відповідно в регіональну і Генеральну прокуратуру».


Як зазвичай, емоційним був лідер Радикальної партії Олег Ляшко. «Ви хочете в ручному управлінні керувати прокуратурою, призначити Генеральним прокурором людину, яка не має юридичної освіти, — зауважив він. — Ви підете до лікаря, який не має медичної освіти? Ви підете до вчителя, який не знає початкової освіти, свою дитину відведете? Ви хочете, щоб Генеральним прокурором була людина, яка лише виконуватиме політичні замовлення».


Зрештою, законопроект не набрав достатньої кількості голосів для ухвалення в першому читанні (224 «за»).


Під час пленарного засідання А. Парубій оголосив про входження народних депутатів Валерія Карпунцова, Олега Велікіна і Максима Саврасова до складу фракції «Блок Петра Порошенка» і про обрання народного депутата Оксани Продан заступником голови фракції БПП.