БРИФІНГИ

 

До того моменту, доки наші землі не буде визволено від загарбників, доки російська зброя і війська перебуватимуть на нашій території, доки наші прикордонники не контролюватимуть лінію кордону з Російською Федерацією, жодних виборів на сході України бути не може. На цьому наголосив на брифінгу народний депутат від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар’єв. За словами народного обранця, нині не видається можливим гарантувати безпеку проведення голосування, рівність доступу виборців і політичних партій до процесу.


Окремо В. Ар’єв зауважив, що позиція України завжди була сильною, коли політики, які представляють проєвропейський демократичний табір, були єдиними. «Стоп чварам», — закликав законотворець своїх колег по сесійній залі, представників усіх політичних сил. Інакше, мовляв, нормандський формат, як і будь-яка участь нашої країни в міжнародних структурах, видасться провальним.


Аби все зароблене не довелося віддавати за комунальні послуги


Політика і економіка не повинні переплітатися. Такий наголос зробила представниця фракції «Самопоміч» Альона Бабак. Під час брифінгу вона порушила тему підвищення ціни на газ, яке призвело до подорожчання для населення тепла та гарячої води. Те, що відбувається, не може залишитися осторонь від політичних процесів, — зауважила народний депутат. Перше підвищення вартості блакитного палива країна пережила достойно, каже вона. Субсидії отримали лише 36 відсотків населення, а більшість сплачували за платіжками повністю. Люди активно впроваджували енергоефективні заходи, в тому числі, звертаючись до державної програми, в рамках якої освоєно 400 мільйонів гривень. Нова ж хвиля подорожчання може призвести до того, що за межею бідності опиниться 50 відсотків населення. Чи можна називати такі дії реформою, переймається питанням політик.


Друге підвищення цін на газ А. Бабак називає драматичним і очікує від уряду роз’яснення того, що має відбуватися далі, а також пропозицій реального механізму інвестування в нерухомість людей. Протягом літа населення ще має шанс відреагувати на зростання цін, наголошує вона. Якщо цього не зробити, систему накопичення заощаджень фактично буде зруйновано, адже все зароблене людям доведеться віддавати за комунальні послуги та харчування. Це може повністю зруйнувати в країні процес відновлення економіки. Відтак фракція «Самопоміч» вимагає від уряду державної програми забезпечення інвестицій в енергоефективність.


Провести реальну деофшоризацію


Нині лунають вимоги створити ТСК з приводу офшорних скандалів. На цьому наголосив народний депутат від «Свободи» Андрій Іллєнко. «ТСК треба створити, «Свобода» однозначно «за», — сказав А. Іллєнко. — Але ми повинні передусім прийняти закон, який зареєстрували ще в березні 2013 року на початку парламенту минулого скликання, про те, щоб повернути гроші з офшорних зон і провести реальну деофшоризацію». Народний депутат наголосив на тому, що вже понад три роки цей документ не виноситься на розгляд. Нині його знову перереєстрували в парламенті, але бажання розглядати і далі немає. Головна вимога політичної сили, яку представляє народний обранець, полягає в тому, щоб робити реальні кроки для припинення корупції та вивезення грошей з країни.


Надія СМІЯН.