На початку квітня у мас-медіа з’явилася інформація про офшорні схеми колишніх і нинішніх глав держав, світових політиків і знаменитостей. Була опублікована добірка «Панамські документи». Про те, хто з українських політиків причетний до цих скандалів та коли буде створена Тимчасова слідча комісія з розслідування офшорів, «Голос України» запитав у народних депутатів від фракції Блоку Петра Порошенка Мустафи Найєма та Сергія Лещенка.


Мустафа Найєм повідомив, що в «Панамських документах» згадуються понад 200 українських прізвищ. До офшорних компаній причетні представники і нинішньої, і минулої влади. Зокрема, це люди, наближені до Президента Петра Порошенка (наприклад, глава адміністрації Б. Ложкін. — Ред.), Дмитра Фірташа, син Миколи Азарова, народний депутат Ігор Кононенко, екс-регіонал Борис Колесніков.


«За цими прізвищами можуть стояти інші люди. Крім того, є окремі бізнесмени, діяльність яких не підпадає під порушення законів. Якщо вони отримали ліцензію Нацбанку України і законно проводили фінансові операції, тоді вони не є злочинцями. Тобто треба розслідувати. Для цього і необхідно створити Тимчасову слідчу комісію», — сказав парламентарій.


На жаль, за його словами, ані керівництво держави, ані правоохоронні органи не взяли на себе лідерство в цьому питанні. Тому тепер за це візьмуться і політики-популісти, які раніше самі були причетні до офшорних скандалів, як, приміром, Юлія Тимошенко.


Крім того, Мустафа Найєм зазначив, що йому не відомі факти порушення відповідних кримінальних справ або внесення до Єдиного реєстру державних розслідувань. Адже для порушення кримінальної справи треба довести причетність або це має бути якась заява, факт. «Сподіваюся, нині правоохоронні органи це вивчають», — сказав він.


Водночас Сергій Лещенко повідомив, що постанову про створення відповідної парламентської комісії навіть не зареєстрували в апараті Верховної Ради. Мовляв, треба спочатку зібрати кандидатів у ТСК. Однак, за твердженням народного депутата, раніше реєстрували постанову, а потім збирали кандидатів. «Тому через публічний тиск вимагатимемо реєстрації постанови, а потім винесення її на голосування», — резюмував народний обранець.