У понеділок у Європарламенті (ЄП) відбулися дебати, присвячені проектові «Північний потік-2» («ПП-2») за участі комісара ЄС з енергетики та кліматичних дій Мігеля Аріаса Каньєте.

 

Представник Єврокомісії (ЄК) повідомив, що цей проект може призвести до «зміни нинішнього співвідношення на газовому ринку», тому ЄК звернулася до Берліна із запитом щодо надання поглибленої інформації, необхідної для ретельної оцінки ризиків. Водночас М. Каньєте наголосив, що право Євросоюзу має застосовуватися до «ПП-2» на всіх етапах інвестиції, а «кожен проект повинен відповідати цілям Європейського енергетичного союзу».


Під час дискусії євродепутати наголошували, що «ПП-2» слід оцінювати не лише з економічної точки зору, а і через призму геополітичних наслідків його реалізації. Такий аналіз вказує на те, що «ПП-2» суперечить цілям Європейського енергетичного союзу, діє на шкоду солідарності країн-членів ЄС, не сприятиме розвиткові процесів диверсифікації поставок блакитного палива в країни спільноти, а навпаки — «буде для нього шкідливим», бо збільшуватиме залежність від одного контр-агента. Звучали також закиди, що цей проект має не економічний, а політичний характер, і мотивації, які теж суперечать духові політики Європейської спільноти у кліматичній сфері.


Знаково, що критично на тему «ПП-2» висловився німецький європарламентарій, керівник найбільшої в ЄП фракції — Європейської народної партії (ЄНП) Манфред Вебер, який скерував відповідного листа до віце-канцлера і міністра економіки та енергетики ФРН Зігмара Габріеля та єврокомісара М. Каньєте, в якому наголосив, що будівництво «ПП-2» суперечить цілям закордонної політики ЄС і призведе до залежності Європи від «Газпрому». М. Вебер зауважив також, що, дозволивши реалізацію цього проекту, «ЄС ризикує погіршити ситуацію з поставками газу в країни Центрально-Східної Європи, зокрема в Україну», нагадавши, що «Газпром» відверто говорить про плани відключення української ГТС від транзитної системи після запуску 3-ї і 4-ї ниток балтійської магістралі».


Експерти звертають увагу на виступ М. Вебера, бо він є одним із небагатьох прикладів, коли аргументи проти «ПП-2» так жорстко порушує людина, яка не є представником Центрально-Східної Європи». Нагадаємо, що керівники урядів Вишеградської групи, прибалтійських держав, Румунії і Хорватії підписалися під листом на ім’я голови Єврокомісії, в якому аргументовано доводять загрозу «ПП-2» для енергетичної безпеки Європи.
Єврокомісія не поспішає з відповіддю у справі «ПП-2», прикриваючись необхідністю проведення відповідних аналітичних досліджень. Тим часом «Газпром», дві німецькі, англо-голландська, французька і австрійська фірми підписали угоду акціонерів про будівництво газопроводу, що має юридичну силу.


У світлі цього понеділкова дискусія в ЄП, переконаний заступник голови Європейської народної партії (ЄНП) Яцек Саріуш-Вольський, має стати потужним інструментом тиску на Єврокомісію, яка ще не ухвалила остаточного рішення у справі «ПП-2». Проти будівництва газопроводу висловилися депутати всіх найважливіших фракцій ЄП. Більшість ЄП звернулася до Єврокомісії, щоб та поклала край «ПП-2» якомога швидше. «Ця більшість становить силу, якої ЄК не може проігнорувати. Геополітичних та енергетичних аргументів, які були наведені в ході дебатів, не можна ігнорувати. ЄК не може залишатись бездіяльною стосовно такої однозначної позиції ЄП, який каже «Північному потоку» «НІ». Ці дебати мають укріпити рішучість Єврокомісії щодо зупинення цього проекту».


Доцільно пригадати також, що за результатами минулотижневого засідання Енергетичної ради США-ЄС держсекретар Джон Керрі, заявивши «про повний збіг позицій ЄС і США в енергетичній сфері», наголосив, що проект «ПП-2», який викликав гарячі дискусії по обидва боки Атлантики, мав би абсолютно негативний вплив на Україну і загалом Східну Європу. Ми не можемо закривати на це очі».

Варшава.