У Бразилії триває процес імпічменту президента країни Ділми Русеф. Тож не дивно, що останніми днями політична ситуації в державі кілька разів кардинально змінювалася.

 


Так, 9 травня спікер нижньої палати парламенту Валдір Мараньйо оголосив про анулювання результатів голосування депутатів з питання імпічменту, що відбулося ще в квітні. Після цього мешканці країни вийшли на протест проти скасування рішення розпочати процес імпічменту (на знімку). Уже наступного дня В. Мараньйо відкликав свою заяву, що дало можливість для продовження цієї процедури.


Тим часом учора прихильники президента Бразилії Ділми Русеф провели демонстрації на вулицях міст на знак протесту проти її можливої відставки, повідомляє ВВС.


Акції відбулися в 13 штатах та Федеральному окрузі Бразилії, зокрема й у столиці — місті Бразиліа, й супроводжувалися перекриттям доріг. На думку прибічників діючого президента, імпічмент Русеф є державним переворотом і злочином проти Бразилії і бразильського народу.


Усе-таки верхня палата бразильського парламенту мала розглянути питання стосовно усунення від влади Ділми Русеф. Враховуючи різницю в часі, на момент верстки номера не було відомо, яке рішення ухвалив Сенат. Але, як інформує Еuronews, попередньо відсторонення президента збиралися підтримати мінімум 50 сенаторів із 81. В такому разі Русеф залишиться на посаді. Спочатку тимчасово, бо, згідно із законом, за півроку Сенат має докладно вивчити звинувачення проти неї. У цей період країну очолюватиме віце-президент Мішел Темер.


Нагадаємо, Ділму Русеф звинувачують у порушенні податкового законодавства і маніпуляціях з державним бюджетом під час виборчої кампанії в 2014 році. Її ім’я також фігурує в розслідуванні корупційних схем у компанії Petrobras. До скандалу причетні політичні союзники Русеф, яка в 2003—2010-х роках очолювала раду Petrobras. Сама Д. Русеф заявляє, що не винна, а своїх супротивників звинувачує у політичному шахрайстві.

 

Фото Xіnhua/Укрінформ.