Учора в французьких Каннах відкрився 69-й міжнародний кінофестиваль. Цього року журі очолює австралійський режисер автор «Шаленого Макса» Джордж Міллер, а серед його членів, зокрема, американська актриса Кірстен Данст та французька співачка Ванесса Параді.


На думку кінокритиків, нинішній склад учасників — один із найсильніших за всю історію фестивалю. «Це фестиваль зірок, це фестиваль авторів, і це буде свято надзвичайної географічної розмаїтості», — цитує генерального директора кінофестивалю Тьєррі Фремо «Укрінформ». За словами директора, на конкурс надійшло 1869 кінопропозицій, з яких було відібрано 49 фільмів із 28 країн. Але за «Золоту пальмову гілку» змагатимуться лише 20 стрічок. Зокрема, Педро Альмодовар із фільмом «Джульєтта», актор і режисер Шон Пенн із драмою «Остання особа», у якій знялася Шарліз Терон, брати Дарденни зі стрічкою «Незнайомка», Джим Джармуш із картиною «Патерсон». Поза конкурсом свої нові роботи покажуть Стівен Спілберґ — фільм «Великий і добрий велетень» і Джоді Фостер — «Грошовий монстр» із Джорджем Клуні та Джулією Робертс.


До спеціального програми Каннського фестивалю «Cannes Court Metrage» потрапила короткометражна стрічка «Вибір» молодого українського режисера Влада Климчука.


Також у Каннах з 11 по 20 травня працюватиме Український павільйон. Зокрема, заплановано презентацію незавершеного фільму львівського режисера Тараса Химича «Жива». В основу сюжету покладено історію карпатської дівчини, що володіє надприродними здібностями, які дають їй можливість змінювати життя людей, і її кохання до сотника УПА, якого зрадники передали в руки чекістів.


А відкрив кінофорум новий фільм Вуді Алена «Красиві люди», в якому знялися Крістен Стюарт і Джессі Айзенберг. Ця драматична комедія розповідає про хлопця на ім’я Боббі, який у 1930-х приїжджає до Голівуда з надією знайти роботу в кіноіндустрії. Однак натомість він занурюється у бурхливе життя місцевої богеми, яка проводить час у модних кафе і нічних клубах.


Триватиме фестиваль до 22 травня.