Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе привітав рішення президента США Барака Обами відвідати Хіросіму — місто, яке пережило американське атомне бомбування наприкінці Другої світової війни.


«Я вітаю це рішення від усього серця. Це привід для Японії і Америки разом ушанувати пам’ять жертв, — заявив Абе. — Великий сенс для майбутніх поколінь полягає в тому, щоб із міста, яке пережило атомне бомбування, звернутися із закликом створити світ без атомної зброї».


Історичним назвав візит Обами і міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда. Мер Хіросіми Кадзумі Мацуі висловив сподівання на те, що ця подія «стане історичною відправною точкою для прогресу міжнародного руху за знищення ядерної зброї, про що мріє все людство».


Свої думки з приводу приїзду президента США до Хіросіми висловили також ті, на чию долю випало відчути на собі весь жах атомного бомбування. Голова Ради організацій жертв ядерних бомбардувань Японії Сунао Цубоі сказав телеканалу NHK, що цієї події вони чекали від моменту вступу на посаду Барака Обами. Сунао Цубоі додав, що не очікує почути вибачення, але сподівається, що Обама покладе квіти до меморіалу і вклониться пам’яті жертв Хіросіми. Також він надіється, що приїзд Обами стане ще одним кроком до ліквідації ядерних озброєнь у світі.


Лідер іншої асоціації тих, хто вижив після атомного бомбардування Куніхіко Сакума висловив побажання, щоб американський президент вислухав тих, хто пережив цю трагедію.


Привітав рішення президента США відвідати Хіросіму і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Його офіційний представник Стефан Дюжаррик зазначив, що для генерального секретаря один з уроків Хіросіми полягає у «необхідності знищити ядерну зброю раз і назавжди», і візит Обами стане «глобальним посланням» про нагальність цього рішення.


Зазначимо, що Обама стане першим чинним президентом США, котрий відвідає місто, на яке 6 серпня 1945 року було скинуто американську атомну бомбу. Його супроводжуватиме у цій поїздці прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе.


До нього меморіал пам’яті жертв атомного бомбування у Хіросімі, 1984 року, відвідував Джіммі Картер, однак уже як екс-президент США. У квітні нинішнього року Меморіал пам’яті відвідав державний секретар США Джон Керрі, який брав участь у засіданні міністрів закордонних справ «Великої сімки». Він поклав вінок і зробив запис у Книзі відгуків.


Президент США прибуде в Японію для участі в саміті країн «Великої сімки» 26-27 травня. А перед цим відбудеться його офіційний візит до В’єтнаму.


Токіо