Купити дітям якісне та безпечне молоко на Херсонщині дедалі складніше -- молочні ріки всихають просто на очах. Так, у Новій Каховці на бюджетних закупівлях для потреб школярів міста ціну молока жирністю у 2,5 відсотка встановили на рівні п'ятнадцять гривень за літр. І навіть за такі гроші знайшовся єдиний постачальник. Такі само проблеми і в єдиної на весь обласний центр молочної кухні Херсона: потрібний продукт для підгодівлі малят, що відповідає усім санітарним нормам, забезпечує один на весь степовий край кооператив зі Скадовського району.

 

Свіже молоко просто ніде взяти, оскільки поголів'я худоби у Таврії останні кілька років постійно скорочується. Нинішній рік винятком не став: згідно з даними Головного управління статистики Херсонщини, тільки за січень- березень 2016 року корів в області стало менше на два відсотки -- до 70,3 тисяч. А обсяги виробництва молока впали на всі чотири відсотки -- до 54,8 тисячі тонн. До того ж на ситуації позначилися й проблеми з кормами: доступні колись громадські пасовища "розтягли" по приватних руках, а сіно й фуражне зерно стрибнуло в ціні.

 

От і виходить, що переважну частину молока виробляють в індивідуальних господарствах, які не спроможні забезпечити необхідні споживацькі стандарти продукту. І власники корів або збувають його на молокозаводи для переробки на масло та сир, або торгують ним "з землі", без жодних гарантій безпеки. Не дивина, що за таких умов корови у нас за крок до перетворення на "вимираючий вид". І велике стадо, що його власкор "Голосу України" перестрів на водопої біля села Понятівка Білозерського району області (на знімку), вже рідкість.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.

 

Херсонська область.

 

Голос України