У Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи готуються розглянути проект змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на запобігання знищенню лісів.

 

Згідно з чинним законодавством ліси є національним багатством. Вони виконують водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах, нагадує в пояснювальній записці до свого законопроекту народний депутат Юрій Дерев’янко. Водночас, стверджує він, наші лісові масиви протягом останніх років піддаються знищенню.

Раніше деревину поставляли меблевим фабрикам, будівельним організаціям, шахтам, різним виробничим організаціям, колективним господарствам, бюджетним установам. У кожному держлісгоспі працювали цехи переробки, які займались випуском товарів народного вжитку. Нині ж, стверджує парламентарій, відбувається самовільна, безперестанна, незаконна вирубка лісів. Держава зазнає значних економічних збитків, а екологічна безпека підривається.

Ліс вирубують на території Чернівецької, Черкаської, Тернопільської, Рівненської, Івано-Франківської, Вінницької, Житомирської, Закарпатської, Львівської та інших областей. Однак вітчизняні переробні підприємства його не отримують. Сировина начебто цілком і повністю перенаправляється на експорт як необроблена деревина. У такий спосіб ліквідовуються тисячі робочих місць, наша країна недоотримує значні суми прибутку та перетворюється на сировинну базу для інших держав.

Юрій Дерев’янко турбується, що внаслідок недолугої державної політики знищують природній потенціал нашої держави. Як приклад наводить екологічну катастрофу, яка сталася в Закарпатській області в 1998 та 2001 роках. Держава та громадяни зазнали тоді матеріальних збитків на суму майже 500 мільйонів гривень, були й десятки людських жертв. Повторення повеней народний обранець вважає приводом якнайшвидше заборонити бездумну вирубку лісів.

Натомість карпатські ліси нині опинилися на межі екологічної катастрофи. Триває масова і нелегальна вирубка — пилки знищують зелені гектари вдень і вночі. Ціна питання — мільйони доларів. Цілі містечка «чорних лісорубів» розкидані по лісах. Тут вони живуть і працюють, залишаючи після себе «місячні пейзажі», наполягає автор законопроекту. Штрафами людей, задіяних у такому бізнесі, налякати важко, бо це копійки порівняно з прибутком.

Автор законодавчих ініціатив пропонує внести зміни до Кримінального, Земельного й Лісового кодексів та закону про природно-заповідний фонд для того, щоб: заборонити зміну цільового призначення ділянок лісогосподарського призначення, земель, наданих для ведення лісового господарства; виключити із земель сільськогосподарського призначення полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження і включити їх до лісогосподарського призначення; підвищити кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу; відкрити Державний лісовий кадастр тощо.

Реалізація законопроекту, на думку автора, не потребуватиме додаткових витрат державного бюджету, а тільки допоможе зберегти ліси.

 

Факт

 

Польща, Словаччина та Румунія припинили промислове вирубування лісу в Татрах і Карпатах. Окрім того, в Угорщині, Румунії, Австрії та Словаччині здійснюється державна підтримка для придбання української деревини шляхом надання дотацій фірмам, які поставляють необроблену сировину в їхні країни.