Після капітального ремонту урочисто відкрито міст через річку Жеребець поблизу Торського Лиманського району. Залізобетонна споруда забезпечує транспортне та пішохідне сполучення між населеними пунктами півночі Донецької області, а також транспортний зв’язок із сусідньою Луганщиною. Мостовий перехід було побудовано 1968 року, повідомили в Службі автомобільних доріг області.

Фахівці зазначили, що за майже півстоліття експлуатації асфальтобетонне покриття мосту зносилося, гідроізоляцію пошкоджено, а бетонні опори і деформаційні шви стрімко руйнувалися. Зачепило навіть металеві елементи: арматуру тощо. Не допомагало ані регулярне латання «дірок», ані зусилля дорожників підтримувати проїзну частину та залізобетонні конструкції мосту в належному експлуатаційному стані. Тому з обласного бюджету були виділені кошти на капітальний ремонт. Вартість будівельних робіт, включно з розробкою проекту, становила 5,7 млн. грн.
Це перша капітальна відбудова за весь час «життя» мосту. Будівельники виконали роботи з демонтажу наявного дорожнього покриття, установлення монолітної залізобетонної накладної плити, укріплення опор, конусів арматур тощо. Також встановили нове бар’єрне та перильне огородження, оновили бортовий камінь та замінили дорожні знаки. Завдяки цим роботам було подовжено термін експлуатації мосту, підвищено вантажопідйомність споруди, гарантовано безпечний рух автомобільного транспорту та пішоходів, повідомили в обласній державній адміністрації. Причому ремонт виконували без закриття руху, у стислий термін.
Голова ОДА Павло Жебрівський, який узяв участь в урочистому відкритті, пообіцяв, що відновлення мостів триватиме: на їх реконструкцію цього року Європейський інвестиційний банк виділив 127 мільйонів гривень. «На початку серпня очікуємо старт робіт на мостах у Семенівці, Закотному та через Суху Плотву. Наприкінці жовтня — на початку листопада три мости на Донеччині мають бути відкриті», — підкреслив очільник області.

Довідково

Довжина відновленого мосту через річку Жеребець становить 85 метрів, ширина — 9,5. Міст відповідає усім сучасним будівельним нормам та є складовою частиною автодороги загального користування місцевого значення О0528.

 

 

Під час урочистого відкриття відновленого мосту.

Фото надане прес-службою Донецької обласної державної адміністрації.