При цьому про тверді наміри скоїти самогубство та мотиви свого вчинку він повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук. І запрограмував появу згаданого повідомлення в Інтернеті на час, коли його вже не буде серед живих... Прочитавши той пост, до квартири, яку 33-річний чоловік винаймав, одразу поквапилися співробітники поліції. Однак знайшли там журналіста повішеним без ознак насильницької смерті...

 

Анатолій МЕЛЕЖИК був уродженцем Донецька, зареєстрованим в Одесі, та останнім часом працював у Полтаві. Понад рік його знали тут як провідного журналіста представництва "Громадське телебачення. Полтава". Запам'ятався він передусім своїми резонансними розслідуваннями та незручними запитаннями посадовцям, політикам, фігурантам усіляких гучних справ. За це "доброзичливці" свого часу спалили його старенький автомобіль.

 

А після того, як у березні нинішнього року він запитав міністра внутрішніх справ Арсена АВАКОВА про те, коли його скандально відомий підлеглий, уродженець Полтави, керівник "антинаркотичного" департаменту Національної поліції Ілля КИВА пройде переатестацію, останній також в Інтернеті, як то кажуть, перейшов на особистості. Зокрема, повідомив, що саме цей журналіст "відсидів 9 років за вбивство людини". Коментуючи таку "сенсацію", Анатолій не заперечував своєї причетності до скоєння тяжкого злочину -- лише зазначив, що у молодості оступився, був засуджений, але на волю вийшов достроково за хорошу поведінку.

 

Ще більший скандал довкола його імені розгорівся наприкінці квітня, коли керівник представництва "Громадське телебачення. Полтава" Богдан ЗВЯГОЛЬСЬКИЙ у соціальній мережі поінформував потенційних роботодавців Анатолія Мележика про те, що той поцупив з їхнього офісу 20 тисяч гривень. Невдовзі саме останнього журналіст звинуватив у своїй смерті. Мовляв, тим повідомленням у Фейсбуці Богдан "забрав у нього все: кохану людину, роботу і репутацію".

 

У фейсбучному пості Анатолія, що став, по суті, передсмертною запискою, йдеться ще й про можливу причетність Звягольського до фальсифікації доказів згаданої крадіжки. Однак при цьому він нагадує про те, що 800 доларів, тобто еквівалент 20 тис. грн., таки повернув Богдану. А той уже оприлюднив фотокопію адресованої йому раніше "інтернет-записки" від самого Анатолія Мележика, де він зізнається у крадіжці та просить вибачення у власника цих коштів і колективу "Громадського телебачення. Полтава"...

 

Отже, самогубство журналіста, вочевидь, не пов'язане з його професійною діяльністю. Водночас правоохоронці продовжують з'ясовувати причину та всі обставини трагедії. За словами начальника обласної поліції Олега БЕХА, кримінальне провадження відкрито за статтею, що передбачає відповідальність за доведення особи до самогубства.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтава.

 

Голос України