Внаслідок запуску пробного виробництва деревного вугілля поблизу житлових будівель селян виникло соціальне напруження між його виробником — підприємством ТОВ «СЕМ-ЕКСПО» — та мешканцями села Мирне, що в Костопільському районі на Рівненщині. Люди провели три сходи села, на яких висловились проти сусідства такого шкідливого виробництва, пообіцяли навіть на знак протесту перекрити міжнародну трасу Київ—Ковель—Яготин. Конфлікт набрав таких обертів, що у нього змушена була втрутитися Рівненська ОДА.

 

У результаті перемовин жителі Мирного відмовилися перекривати міжнародну трасу, а представник інвестора погодився припинити випалювання вугілля до того часу, доки агенція «ІnvestІnRіvne» не запропонує йому інше місце для розміщення виробничих потужностей.


«Для запобігання у подальшому таких ситуацій з інвесторами їм варто налагодити діалог з громадою з самого початку реалізації проектів», — вважає заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.


Наче гриби після дощу, міні-цехи з виробництва деревного вугілля (а бізнес цей дуже вигідний) зростають і біля інших населених пунктів, завдаючи шкоди довкіллю. Минулого посушливого літа люди змушені були вдихати їдкий дим не лише від лісових пожеж, а й від таких виробництв. Чимало сільських голів скаржилися на це, ось тільки часу селянам за їх щоденними клопотами не вистачало для того, щоб вчинити так, як мешканці Мирного. Тож як би місцева влада на намагалася пояснити появу «інвесторів», здоров’я людей таки дорожче. То чи варто заохочувати такі шкідливі для довкілля інвестпроекти?


Тим часом проблема появи цехів з виробництва деревного вугілля стає третьою в рейтингу проблем Рівненщини після незаконного видобутку бурштину та незаконної вирубки лісів.


Рівненська область.