Мешканці міст і сіл в пониззі Дніпра здивовані: нерест у розпалі, риболовлю заборонили, а свіжої риби і на ринках, і просто на вулицях повнісінько. Досліджувати «феномен» заходилися одразу кілька правоохоронних органів, включно з СБУ. Виявили вони якраз те, на що й очікували. А саме — «кришувальників» тіньової комерції. Інспектора Державної екологічної інспекції Херсонщини затримали під час передачі йому трьох тисяч гривень від жіночки, котра гендлювала свіжою рибою у Херсоні та сусідньому Цюрупинську. Причому це була не разова винагорода, а збір регулярної «данини».

Знов за рибу гроші

— Ще в лютому той самий інспектор із своїм напарником виявили факт торгівлі свіжою рибою без документів і склали на продавчиню адміністративний протокол. Надалі він поставив їй умову: не хочеш, аби тебе постійно штрафували, плати мені тисячу гривень щомісяця і живи спокійно — ніхто в твою торгівлю втручатися не буде. Під час передачі грошей дії інспектора задокументували, і факт їх отримання він визнав — адже подітися було нікуди, — коментує військовий прокурор Херсонського гарнізону Юрій Гром. — Особливо прикметна така подробиця. Коли оперативні дії ще тривали, хабарника перевели з відділу по роботі з водними ресурсами до відділу проходження екологічного контролю на транспорті. Втім чиновник продовжував брати з своєї жертви обумовлену суму, запевняючи її, що «все з колегами порішаю». Нині кримінальне провадження відкрите за фактом вимагання незаконної винагороди (стаття 368 Кримінального кодексу). Але не виключено, що воно може бути перекваліфіковане за іншою корупційною статтею 369 КК України — зловживання впливом.
Юрій Гром не виключає, що під час слідства можуть бути виявлені спільники інспектора, котрі спільно створили систему «кришування» торгівлі браконьєрською здобиччю. «Ниточка» може тягнутися аж до Києва. А найцікавіше, що з деякими підозрами погоджується і керівництво викритого хабарника.
— За підсумками одинадцяти місяців моєї роботи, з Державної екологічної інспекції Херсонщини звільнено одинадцять інспекторів. Та останні події показують, що, позбутися, мабуть, вдалося не всіх схильних до зловживань. Тому очищення від перевертнів триватиме. І за жодних обставин затриманий на хабарі підлеглий на роботу не повернеться, — запевнив власного кореспондента «Голосу України» начальник Державної екологічної інспекції в Херсонській області Устин Мальцев.

З браконьєрства все тільки починається

Херсонці давно знають: самі браконьєри отримують лише мізерну частку доходів від продажу незаконно виловлених лящів, коропів чи навіть осетрів. Левову частину доходів (до двох третин) ділять між собою перекупники та ті, хто покликаний боротися із нелегальним бізнесом. Причому влада може оновлюватися, але «традиції» залишаться старими. І йдеться не тільки про екологічну інспекцію.
Приміром, нещодавно змінилося керівництво Каховської ГЕС. І незабаром після цієї події оперативники Служби безпеки України стикаються з фактом браконьєрства безпосередньо у забороненому просторі біля дамби гідроелектростанції. Саме там, де рибу не можна ловити взагалі, а не тільки в час нересту, ціла бригада промисловців виставила аж півтора кілометри сіток, у яких заплутувалися навіть «червонокнижні» осетри й севрюга, що йшли метати ікру. Таку кількість сіток та човнів, куди вибирали здобич, фізично не можна було не помітити. Але охороні ГЕС це якимось чином вдавалося, аж доки на браконьєрів не наскочили СБУвці. Злочинці ще й стріляли по них, лише дивом нікого не поранивши і не поклавши на місці — прес-служба СБУ підтвердила це в своєму офіційному повідомленні.
І то навіть добре, що у забороненому просторі крутилися тільки нелегальні рибалки. З такою підозрілою поблажливістю до них до греблі гідроелектростанції могли дістатися й диверсанти, замасковані під браконьєрів. Якщо б дамбу знесла закладена ними вибухівка, то гігантська хвиля просто позносила б десятки сіл та міст на узбережжі, включно із частиною Херсона. Чи готове суспільство платити за корупцію життями людей та мільярдними збитками? Судячи з останніх подій, і такий моторошний сценарій цілком припустимий.

Херсонська область.

ФАКТ

Тільки з початку нинішнього року на Херсонщині зафіксовано 366 фактів браконьєрства. У нелегальних рибалок вилучили 588 незаконних знарядь лову та 2 тонни 216 кілограмів свіжої риби. Браконьєрів оштрафували на 146,4 тисячі гривень. Але збитки навколишньому середовищу від їх діяльності сягнули ще 198 тисяч гривень. Дані управління «Херсонрибоохорони».