У кулуарах Верховної Ради активно коментують ухвалення Верховною Радою законопроекту № 4645 — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України», його позитиви та негативи.

 

Народний депутат України Іван Вінник (фракція «Блок Петра Порошенка») у коментарі журналістам у кулуарах парламенту наголосив, що законопроект № 4645 — «не є законом «під одну особу». «Цей закон регулює багато питань і пов’язаний з реформуванням системи прокуратури, з руйнуванням тих бар’єрів, які консервували систему прокуратури», — зауважив парламентарій.

Народний депутат України Сергій Драюк (фракція «Народний фронт») на брифінгу звернув увагу на те, що законопроект № 4645 вносить зміни до вже чинних норм Кримінального процесуального кодексу — йдеться про спеціальне розслідування (заочне засудження). «Ці норми вже були в КПК, але проблема в тому, що так зване заочне засудження можна було проводити лише щодо особи, яка ухиляється від слідства, і оголошена у міжнародний, міждержавний розшук. Але ця процедура дуже складна і тривала, — зазначив депутат. — Тому внесено доповнення, що особи, котрі перебувають більше шести місяців за межами України, або на окупованій території чи в районі АТО, також підпадають під ці статті». На думку С. Драюка, законопроект повністю відповідає всім нормам Конституції та дасть можливість проводити належні реформи у прокуратурі, завершити всі справи щодо Януковича та його оточення.

Натомість народний депутат України Олена Сотник (фракція «Самопоміч») на брифінгу висловила думку, що голосуванням за законопроект № 4645 «поставлено крапку на реформі прокуратури та судоустрою». «Боюся, це тільки початок. Ми отримуємо дуже серйозні негативні сигнали і від міжнародних партнерів, бо нівелювання вимог щодо професійної освіти є незрозумілим для Європи, — сказала депутат. — Питання навіть не в людині — хто стане новим Генпрокурором, а в принципах, правилах. Закон прийнятий не лише під одну людину, а щоб законсервувати систему, щоб ті кримінальні справи, які сьогодні перебувають у Генпрокуратурі, ніколи не були доведені до кінця. І всі кримінальні справи, які порушуватимуться, були підконтрольні одній людині. Так поставили крапку на верховенстві права та відновленні довіри людей до парламенту».

Народний депутат України Сергій Власенко (фракція «Батьківщина») переконаний, що без глибокої реформи судової системи жодне заочне судочинство інакше як репресивний механізм не працюватиме. «В один прекрасний день до будь-якої людини можуть прийти і принести вирок суду і сказати, що до цього ви півроку перебували у розшуку, — сказав С. Власенко в інтерв’ю журналістам у кулуарах. — На жаль, ми підміняємо професійну імпотенцію правоохоронних органів створенням якихось сюрреалістичних процедур. Чому не посаджений в тюрму Янукович? Не тому, що погане законодавство. Тому що не хотіли, брали за це гроші, не могли з точки зору професійності, а не тому, що щось заважало. На моє переконання, очолювати Генпрокуратуру повинна людина, яка є фаховою, віддалена від політики і яка може сказати «ні» Порошенку, Яценюку, Гройсману, Тимошенко — людина, яка може приймати самостійні рішення».