На думку спостерігачів, важливо, що ризик повномасштабної війни між Україною і Росією зменшився. Також і перемир’я, яке вдається бодай ненадовго встановлювати, навіть за реальної ситуації, що сепаратисти його не дотримуються. Ця тема обговорювалася у Берліні під час чергової зустрічі глав дипломатичних відомств ФРН, Франції, Росії та України.


Хоча досі зусилля міжнародних посередників не давали бажаних результатів, але те, що вони постійно в центрі уваги, — уже результат. Так, пошуки політичного рішення, за словами Штайнмаєра, «фактично зупинилися», що загрожує ескалацією конфлікту і підриває легітимізацію Мінського процесу, але переговори все-таки просунулися уперед. 


Як підкреслювали українські представники, безпека у східному регіоні, де гинуть захисники України, — найважливіше питання. Якби вдалося зупинити обстріли на триваліший час, то це дало б змогу переконати депутатів Верховної Ради все-таки ухвалити рішення щодо реалізації політичних пунктів.


Зустріч «нормандської четвірки», як і ті, що відбувалися досі, проходила важко. Адже між двома її учасниками — Україною і Росією — існують суттєві відмінності в концептуальних підходах до проблеми, подолати які міжнародним посередникам поки що не вдається. Але спостерігачі відзначають, що перевага все-таки була на боці українських переговірників, які наполягали передовсім на режимі безпеки на Донбасі.


Також Франк-Вальтер Штайнмаєр зазначив: «У тому, що стосується питання встановлення безпеки, ми зробили значний крок уперед. Є низка конкретних заходів, про які ми домовилися». Це — розведення військових з’єднань уздовж контактної лінії, створення демілітаризованих зон відповідно до конкретних координат і термінів. Досягнуто домовленостей про обмін інформацією і відмову від військових маневрів уздовж лінії розмежування. Тепер ідеться про те, щоб домовленості виконувалися, що зробить стабільнішим режим припинення вогню.

Берлін.

 

Цей знімок, можливо, є кращою ілюстрацію того, як саме тривають переговори четвірки: (зліва направо) міністри закордонних справ України — Павло Клімкін, Франції — Жан-Марк Еро, ФРН — Франк-Вальтер Штайнмаєр і (окремо позаду) РФ — Сергій Лавров.


Фото Ольги ТАНСІЙЧУК (Укрінформ).