На підтримку реформи децентралізації Парламентський офіс місцевого самоврядування спільно з Асоціацією міст України провів практикум з нормотворчості для фахівців органів місцевого самоврядування з питань сталого розвитку та містобудування.

Виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик зазначив, що місцеве самоврядування трішки ожило після того, як представник Асоціації міст Володимир Гройсман спочатку став віце-прем’єром, потім Головою Верховної Ради, а нещодавно Прем’єр-міністром. Завдяки йому, переборовши дуже великий спротив, парламент вніс зміни до Бюджетного і Податкового кодексів у частині децентралізації фінансів. «Я думаю, ви відчули в своїх містах реальні кошти, які надійшли до вас. Стартові умови стосовно податків, закріплених за нами, трохи кращі, ніж у Польщі. Водночас сумарного ресурсу, звичайно, набагато менше. Приміром, у нашій країні в органах місцевого самоврядування передбачено на душу населення 31 євро. У Польщі — 309 євро. Тож нам далеко до того, як живуть наші сусіди в містах», — зазначив Мирослав Пітцик.

Він поінформував присутніх про те, що у Верховній Раді створено офіс місцевого самоврядування. Сюди можна приїхати і зустрітися із працівниками апарату парламенту, обговорити та лобіювати питання, які виникають стосовно законодавства. Крім того, за його словами, підписано угоду між АМУ і секретаріатом апарату Верховної Ради про проведення практикумів у різних галузях. «Ми хочемо вас ознайомити з тим, як пишуться закони, а також з людьми, котрі мають стосунок до розробки законодавства», — сказав виконавчий директор АМУ.

Заступник керівника головного юридичного управління апарату Верховної Ради Світлана Мішура вважає, що сьогодні не вистачає закону про нормативно-правові акти, який би послідовно і системно визначив усі проблеми: на що треба звертати увагу, які підходи обирати, який має бути алгоритм підготовки не тільки проектів законів, а й підзаконних актів. «Саме такий закон насамперед потрібен для належної організації регулювання в країні. Нам потрібне якісне регулювання, починаючи від законів і закінчуючи актами місцевого самоврядування», — наголосила вона.

 

 

Мирослав Пітцик, виконавчий директор Асоціації міст України (ліворуч), та Григорій Скопненко, керівник управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.