Європарламент відтермінував розгляд безвізового режиму з Туреччиною. Під час перемовин у середу Анкара знову відмовилася виконати вимоги Брюсселя і внести зміни до свого антитерористичного законодавства, повідомляє Euronews.


«Зміни до антитерористичного законодавства є абсолютно неможливими. Крім того, ми вважаємо, що наш закон відповідає європейським стандартам», — заявив турецький міністр у справах ЄС Волкан Бозкир. Турецький уряд наполягає, що зміни в законодавстві зашкодять боротьбі з курдськими сепаратистами в країні та ісламістами у сусідніх Сирії та Іраку.


Натомість Євросоюз вимагає від Туреччини звузити юридичне визначення тероризму, а також внести зміни до низки інших законів, адаптувавши їх до європейських норм. «Інтерпретація цих законів настільки широка, що, на нашу думку, деякі заходи стосуються не безпосередньо боротьби з тероризмом, а, наприклад, свободи слова та ЗМІ», — наголосив очільник Європарламенту Мартін Шульц.


Ця ситуація ставить під загрозу раніше досягнуту між ЄС та Анкарою угоду, згідно з якою Туреччина погоджується приймати в себе мігрантів в обмін на безвізовий режим та фінансову допомогу. В Анкарі вже пригрозили не тільки зупинити прийом біженців, а й вислати всіх мігрантів, які вже прибули в країну, назад в Європу. «Якщо вони зроблять неправильний вибір, ми виселимо біженців. Коли Туреччина відкриє двері, Європа буде нещасною», — цитує агентство Bloomberg старшого радника президента Туреччини Бурхана Кузу.