За останні десять років Японія у понад 23 рази збільшила обсяг електрики, яка виробляється сонячними батареями. Якщо 2005 року в мережу надходило 1,23 мільйона мегават, вироблених «сонцем», то на початок нинішнього року сонячні батареї давали вже 28,6 мільйона мегават. Такі дані оприлюднено в офіційній доповіді науковців Університету Чіба, що під Токіо. Підраховано: що електрики, виробленої сонячними батареями, вистачає на освітлення та обігрів понад п’яти мільйонів приватних будинків. Серед них як невеликі батареї, встановлені просто на будинках, так і величезні сонячні мегаелектростанції, котрі ще називають сонячними парками.

 

Оскільки місця для розташування сонячних батарей на землі мало, їх дедалі частіше розміщують на водній поверхні, зокрема на численних озерах.


Сьогодні Японія є одним із лідерів з виробництва сонячних батарей. Спеціалісти очікують, що до кінця року країна стане другою в світі за обсягом відновлюваних джерел електроенергії. Пальма першості тут належить Німеччині.


Загалом відновлювана енергетика почала бурхливо розвиватися після землетрусу, цунамі й аварії на АЕС «Фукусіма», коли в один момент країна втратила майже третину енергетичних потужностей, які заміщувалися атомною енергетикою. Теплові станції на привозних вуглеводнях лягали важким фінансовим тягарем на бюджет держави, в якому терміново треба було відшукати трильйони єн для подолання наслідків стихійного та техногенного лиха. 2012 року уряд запровадив систему пільгових тарифів на альтернативні джерела енергії. Гідроенергетиці, яка серед інших відновлюваних джерел і досі займає перше місце, розвиватися далі було нікуди.

Саме тоді потужний імпульс одержала сонячна енергетика.


На Паризькій конференції ООН минулого року Японія взяла на себе зобов’язання до 2030 року скоротити викиди парникового газу на 26% порівняно з 2013-м, а до 2050-го — на 80%. Це теж є вагомим стимулюючим фактором для подальшого розвитку альтернативної енергетики. Сонячна енергетика посяде в цих планах провідне місце. Вже нині розробляються цілком реальні плани — аж до залучення космічних технологій для одержання сонячної енергії на орбіті нашої планети і передачі її на землю.


Однак уже сьогодні (і треба віддати належне японській передбачуваності) в країні задумуються, як розв’язуватиметься проблема утилізації сонячних панелей, які відпрацювали свій ресурс. Торік такого «сміття» було лише 2,4 тисячі тонн. А до 2030-го цей показник збільшиться вдесятеро. Але можна не переживати: Японія впорається з цією проблемою.

Токіо.

 

***


Президент України Петро Порошенко доручив голові Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергію Савчуку забезпечити подання заявки щодо членства України в Міжнародному агентстві з поновлюваних джерел енергії (ІRENA). Відповідний указ розміщено на сайті глави держави.


Приєднання України до статуту ІRENA у січні 2016 року ініціював Кабмін. «Участь України в ІRENA дозволить подавати заявки в Абудабійський фонд розвитку (АDFD) щодо отримання пільгових кредитів. Україна одержить доступ до інформації про використання відновлюваних джерел енергії, результатів новітніх досліджень і передового досвіду», — аргументував ініціативу Мінрегіонбуд.


Окрім того, Україна отримає доступ до найновіших механізмів фінансування розвитку відновлюваної енергетики. Матиме можливість скористатися порадами міжнародних експертів з поліпшення нормативно-правової бази в сфері відновлюваної енергетики, налагодити співробітництво для розвитку цієї галузі.


Нині членами організації, створеної п’ять років тому, є 144 країни. Ще 31 — подала заявку на членство.