Івано-Франківський міський суд виніс вирок у резонансній кримінальній справі блогера Руслана КОЦАБИ. На противагу проханню прокуратури щодо його ув'язнення на 13 років суд ухвалив термін -- 3 роки і 6 місяців.

 

Нагадаємо, що медійника затримали 7 лютого 2015 року. Підставою для арешту стало розповсюдження в соцмережах авторського відеозвернення "Я відмовляюся від мобілізації", поїздки на окуповані території, репортажі з так званої "ЛНР", інтерв'ю для російських ЗМІ, участь у російських телепрограмах та вилучені під час обшуку у квартирі журналіста чималі кошти в різних валютах. Блогеру інкримінували державну зраду, підривну діяльність на користь іноземної держави та умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України.

 

Розгляд цієї кримінальної справи тривав понад рік, і впродовж цього часу судом було допитано 43 свідки та досліджено велику кількість матеріалів. З обставин, наданих стороною обвинувачення, та інших доказів суд виявив обвинувачення Р. Коцаби в державній зраді непідтвердженим. Натомість визнав його винуватим у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Також скасовано арешт, накладений на майно та грошові кошти підсудного.

 

Із розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі, відповідно до закону "САВЧЕНКО", більшу частину ухваленого терміну (15 місяців) підозрюваний уже провів у слідчому ізоляторі. Відтак йому залишилось просидіти в тюрмі 1 рік без 10 днів.

 

Але і з таким рішенням не згодні ані сам Руслан, ані його адвокати. Захисники Тетяна МОНТЯН та Ігор СУЛИМА повідомили, що подаватимуть апеляцію. Якщо вирок Коцаби підтримають усі вітчизняні судові інституції, то подаватимуть позов до Європейського суду з прав людини. Щодо сторони обвинувачення, то у прес-службі прокуратури області повідомили, що після вивчення оголошеного вироку працівники відомства приймуть рішення щодо можливості оскарження його в апеляційному порядку.

 

Вирок журналісту набере законної сили після завершення терміну подання апеляційної скарги (30 днів), відтак запобіжний захід тримання під вартою залишено без змін.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України