Батьки сьогодні обмірковують літній відпочинок та оздоровлення своїх дітлахів і прораховують можливості свого гаманця. А як оздоровити тих, хто страждає на ментальні розлади, кого називають «дітьми райдуги»? Про це розповіла директор Сєверодонецького благодійного фонду допомоги дітям з аутизмом Наталія Абрамова.

Щоправда, ще кілька років тому про організацію відпочинку саме дітей з аутизмом навіть не мріяли. Понад те, до 2010 року у Сєверодонецьку не існувало ні спеціального центру реабілітації для такої категорії малюків, ні будь-якої роботи у цьому напрямі. Складалося враження, що дітей з таким діагнозом у місті просто немає, а отже, немає і проблем. Але вони були, і ігнорувати їх наявність уже було несила. Тим паче що світова статистика примушувала замислитись: якщо тридцять років тому на
10 000 новонароджених трапляється лише один випадок аутизму, то вже сьогодні цей діагноз має кожне 45-те немовля.
— Ми відстаємо від усього світу років на п’ятдесят, — коментує Наталія Абрамова. — Офіційно діагноз «аутизм» в Україні визнали нещодавно, а отже, сьогодні у нас немає ні державної програми щодо того, як працювати з такими дітьми, ні високопрофесійних спеціалістів. Більшість реабілітаційних центрів, як і у нас у Сєверодонецьку, організовано саме батьками без допомоги влади. Коли у травні 2010 року ми створювали свій Благодійний фонд «Діти райдуги», то хотіли мати такий заклад, у якому кваліфіковану психологічну, педагогічну допомогу могли отримувати не тільки діти, а й їхні батьки. Наразі у центрі працюють шість спеціалістів: психологи, педагоги з музичної та сенсорної терапії, логопед. З кожним із 24 підопічних фахівці працюють за індивідуальною програмою.
Крім того, важливим завданням фонду є інформування населення про проблеми аутизму та методи його виявлення на ранніх термінах.
— Деякі психіатри стверджують: якщо дитина не розмовляє у 3—4 роки, — це не проблема! Але ми дотримуємось іншої думки і тому попереджаємо батьків: якщо ваш малюк у два роки не говорить дві-три фрази — негайно до лікаря! Колектив «Дітей райдуги» проводить різноманітні семінари та конференції, зустрічі зі старшокласниками, на яких навчає суспільство терпимості та поваги до особливих дітей, а також лобіює важливі та необхідні закони. Наприклад, нещодавно було внесено зміну до закону, яка дає змогу дітям-аутистам навчатися у звичайних школах, — каже співрозмовниця.
Головна мета центру — питання літнього відпочинку для дітей з аутизмом та їхніх родин. Річ у тім, що за законом діти-інваліди мають право на відпочинок у санаторіях раз на два роки. На жаль, така норма не розповсюджується на дітей з ментальними проблемами. Україна не має жодної програми, яка би забезпечила відпочинок саме для таких хворих. Причому оздоровлення так само необхідне і для їхніх батьків, оскільки існує проблема емоційного вигоряння. Вони постійно перебувають поруч зі своїми дітьми, не маючи відпочинку, отже, таким батькам слід отримати позитивний заряд, щоб продовжити піклування про свою хвору дитину. Фонд довго шукав можливості організувати літній відпочинок для аутистів та їхніх родин. Уже знайдено базу у Кремінському лісі. Вона має багато переваг: не потрібен час на акліматизацію, бо санаторій розташований неподалік Сєверодонецька, має зручну інфраструктуру та чудові краєвиди. У серпні сюди планують відправити 10—12 родин. Щоб здійснити мрію, фонду потрібно зібрати 30—35 тисяч гривень. Колектив «Дітей райдуги» вже звернувся до небайдужих у соцмережах, і навіть за кордоном знайшлися охочі їм допомогти. До акції «Подаруй дітям літо» вже долучилися наші співвітчизники, які живуть у Франції, Америці, Бельгії, Швеції. Уже вдалося зібрати майже 23 тисячі з необхідних 35 тисяч гривень.
— Отже, ми сподіваємося, що нам пощастить і ми подаруємо нашим родинам чудовий літній відпочинок, — поділилася планами Наталія Абрамова.

Луганська область.

Допомогти «райдужній» малечі здійснити мрію можна так:
ПриватБанк:
Відділення №45
Луганської філії
пр-т Хіміків, 44,
м. Сєверодонецьк,
Луганська область, 93400. Україна.
Р/р 26001060440534.
MФО 304795.
ОКПО 37051569.
«Діти райдуги» СБФ БО.
Вид платежу — благодійні пожертвування.
ЯД гаманець 41001720989526.

 

 

На заняттях у реабілітаційному центрі.

Фото надане автором.