Вісімдесятиліття народного художника України, лауреата Шевченківської премії Івана Марчука відзначають на його рідній Тернопільщині. 

В арт-галереї обласного центру відбулося спецпогашення конвертів і марок із зображенням митця та його картин. Паралельно така сама подія за участю Івана Марчука відбувалася у Києві. Тираж поштової марки «Скажи мені правду. 1994» з циклу «Голос моєї душі» — 130 тисяч, конверта із зображенням художника та фрагментом картини «Погляд у безмежність» — майже 4 тисячі. Ще одну марку із зображенням митця випущено на замовлення облдержадміністрації. За словами її голови Степана Барни, вона популяризуватиме ім’я славетного земляка не лише в області, а й у світі. Церемонія спецпогашення відбувалася на тлі виставки картин художника «Генотип вольності». Звідси вона поїде до Одеси, а у вересні знову повернеться до Тернополя оновленою і доповненою.
Як відомо, обласна рада проголосила 2016-й Роком Івана Марчука на Тернопільщині. Митця з ювілеєм привітали депутати, які зібралися на пленарне засідання третьої сесії. Водночас вони звернулися до Президента України Петра Порошенка, Міністерства культури з проханням посприяти у виділенні приміщення для музею картин художника. «Така людина заслуговує мати притулок для своїх картин. Хотілося б, щоб держава подбала про них не після смерті художника, а за його життя. Знаємо, що доля кожної роботи надзвичайно турбує митця. Він мріє залишити творчу спадщину у своїй державі і хоче бачити картини не розпорошеними по світу, а сконцентрованими в одному музейному приміщенні. Творче надбання — заслуга художника, а завдання українського народу — зберегти і залишити в Україні цей безцінний скарб», — зазначається у зверненні. Так депутати відгукнулися на ініціативу громадськості села Москалівка Лановецького району, де народився художник, педагогічного та учнівського колективів місцевої школи. До речі, у рідній школі Івана Марчука його музей створено 2010 року, він поки що єдиний у країні. Цього року зусиллями обласної влади оновлено школу, дорогу до села, домівку митця. Заходи з нагоди його ювілею на Тернопільщині тривають. В обласному художньому музеї буде відкрито виставку його робіт з фондів музею і приватних колекцій, у державному архіві області — документальну виставку «Безмежний світ Івана Марчука...». Районами області помандрує фотовиставка тернопільського журналіста Олега Снітовського «Вітражі душі», який відзняв майже півсотню фотопортетів художника у різних ракурсах.

Тернопільська область.

 

 

На знімку: директор Тернопільської дирекції «Укрпошти» Василь Юрчишин, голова облдержадміністрації Степан Барна, міський голова Тернополя Сергій Надал, голова обласної ради Віктор Овчарук під час церемонії спецпогашення конверта і марок.

Фото автора.