До цікавих методів боротьби проти високих цін на продукти харчування вдалися литовці. Впродовж трьох днів цього тижня у країні проходила громадянська акція бойкоту мережевих торговельних центрів.

 

Невдоволені зростанням цін у країні об’єдналися в соціальних мережах у кілька груп: «Євро в Литві (1:1)», «Ми проти надто високих цін у Литві» та найпопулярнішу — «Не ходитиму до магазину упродовж трьох днів», яка має майже 100 тисяч прихильників. Саме учасники останньої групи стали ініціаторами і промоутерами ідеї бойкотувати продуктові маркети, на які припадає 80% ринку, не роблячи в них жодних закупів упродовж 10—12 травня, а замість цього йти на ринки, в маленькі крамнички чи їхати до сусідньої Польщі.


Прикметно, що символом акції протесту став качан цвітної капусти, ціна якого нині становить 3,49 євро, тоді як ще два роки тому (до введення у Литві європейської валюти) він коштував 0,87 євро (3 литовські лити).


Такій переорієнтації литовців радіють власники магазинів у прикордонних населених пунктах Польщі, зокрема, в Сувалках, Сейнах та інших, які, за даними польських ЗМІ, не лише впродовж трьох днів акції протесту, а взагалі останнім часом зауважили збільшення товарообороту завдяки сусідам. Польські експерти також стверджують, що немає підстав пов’язувати збільшення прикордонних закупівель винятково зі згаданою акцією протесту, адже така ситуація стабільно утримується уже віддавна: східні сусіди (цього разу не українці) регулярно приїжджають до Польщі у вихідні та свята, коли мають більше вільного часу.


За даними литовської статистичної служби, впродовж останніх двох років ціни на продукти харчування і неалкогольні вироби зросли в середньому на 2,7%. Натомість в Національній асоціації споживачів звинувачують офіційну статистику у приховуванні реального стану речей, а владу — в тому, що вона «заплющує очі» на монополію на продовольчому ринку однієї із торговельних мереж, яка влаштувала такий диктат цін. У ЗМІ наводять приклади зростання рівня цін (черешня — по 20 євро за кілограм, свіжі помідори — по 5, огірки — по 3,5) і цитують громадян, котрі стверджують, що нині змушені платити в євро стільки, скільки раніше платили у своїй національній валюті.


Литовський прем’єр Альгірдас Буткявічюс стверджує, що введення євро на початку 2015 року не мало впливу на зростання цін. Глава уряду з розумінням ставиться до акції протесту, однак не вірить у результативність бойкоту торговельних мереж, бо «рівень цін — це питання сумління торговців». 


Тим часом єврокомісар з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів (виходець із Литви) Витяніс Андрюкайтіс вважає, що протест може привести до зниження цін.

Варшава.