Нині заявку Японії на проведення літніх Олімпійських ігор 2020 року розглядає прокуратура Франції.

 

Як повідомив телеканал NHK, французька прокуратура заявила про ймовірність підкупу членів Міжнародного олімпійського комітету під час розгляду заявки Токіо на проведення літньої Олімпіади 2020 року. Правоохоронці помітили, що японська сторона виплатила значну суму Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій незадовго до рішення МОК. Кошти надійшли від японського банку на рахунок сінгапурської маркетингової компанії, пов’язаної із сином колишнього очільника Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій та члена МОК Ламіна Діака.


У четвер французька прокуратура оголосила проміжну доповідь про результати розслідування. Вона вважає, що виплати могли здійснити в липні та жовтні 2013 року, на загальну суму 2,8 млн. сінгапурських доларів (1,8 млн. євро). Переказ грошей відбувався під грифом «Заявка на проведення Олімпійських ігор 2020 року в Токіо».

Прокуратура заявила, що розслідування стосовно цієї та інших фірм і організацій триває — за підозрою у корупції та іншого роду зловживаннях.


Генеральний секретар уряду Японії Йошіхіде Суґа, відповідаючи на повідомлення про ймовірну причетність японських організацій до корупційних діянь, заявив, що уряд займеться з’ясуванням обставин цього переказу і насамперед з’ясує відповідність істині цієї інформації. «Я переконаний, що розгляд нашої заявки був чистим, — зазначив Суґа, додавши, що Японія готова до співпраці і відповість на будь-який запит французького слідства щодо цієї справи.


Як повідомило агентство Куodo, Управління у справах спорту японського уряду вимагатиме від Національного олімпійського комітету провести своє розслідування. Тим часом в Олімпійському комітеті рішуче відкинули підозри в підкупі. За словами прес-секретаря НОК Хікаріко Оно, кандидатура Токіо перемогла тому, що була найкращою з представлених. Нагадаємо: за право прийняти Олімпіаду-2020 змагалися ще Мадрид та Стамбул.


Інформація про переказ великої суми грошей від оргкомітету «Токіо-2020» на рахунки, пов’язані з сином очільника Міжнародної легкоатлетичної федерації та члена МОК Ламіна Діака, з’явилася в четвер у британській газеті The Guardіan. Повідомлялося, що син Діака організовував «посилки» шести членам МОК, коли Катар боровся за право приймати Олімпійські ігри 2016 року. Вивчаючи, як обиралися господарі Ігор 2016 та 2020 років — Ріо-де-Жанейро та Токіо, французькі правоохоронці знову «наразилися» на підозрілу діяльність Діаків, на цей раз через платежі з японського банку незадовго до ухвалення рішення МОК. Ламін Діак, який був членом Міжнародного олімпійського комітету з 1999 по 2013 роки, а з 2014-го — його почесним членом, залишив посаду очільника головної легкоатлетичної асоціації через звинувачення у хабарі на суму більш як 1 млн. доларів за відмову від санкцій проти російських спортсменів, які приймали допінг.

Токіо.